Analiză

Guvernul si-a trimis planurile la Bruxelles

21.02.2005, 00:00 18



Cresterea economica se va baza in urmatorii ani mai mult pe investitii si export si mai putin pe consumul populatiei, se arata in ultimul Program Economic de Preaderare (PEP) adoptat de Guvern si transmis la sfarsitul saptamanii trecute la Bruxelles. Acest program este actualizat de doua ori pe an.



Anuntarea unui target de inflatie si aprecierea in termeni reali a monedei nationale vor ramane cele mai eficiente mijloace de ancorare a anticipatiilor inflationiste utilizate de Banca Nationala a Romaniei, se arata in Program.



Inflatia, tintita si prin curs



"Prin anuntarea targetului de inflatie, banca centrala valorifica, astfel, castigul de credibilitate pe care l-a acumulat in ultimii ani prin atingerea obiectivelor privind rata inflatiei", se spune in document.



Potrivit documentului, in ceea ce priveste prioritatile pe termen scurt, politica monetara se va concentra asupra asigurarii scaderii intr-un ritm sustenabil a ratei inflatiei, banca centrala continuand sa aplice o strategie de tintire implicita a inflatiei.



"O posibila accelerare a vitezei de scadere a ratei nominale a dobanzii si, deci, de reducere a marjei reale ar putea fi conditionata, in principal, de cresterea elasticitatii cererii de credit fata de rata dobanzii, consolidarea si maturizarea pietelor financiare, cresterea adancimii financiare a economiei si imbunatatirea calificativelor de tara", se mai precizeaza in document.



Rata dobanzii si cursul de schimb vor constitui principalele instrumente de conducere ale politicii monetare, iar la fundamentarea deciziilor vor fi utilizate informatiile oferite de toti indicatorii relevanti, atat cei ai economiei nationale, cat si cei ai pietelor internationale.



In perioada 2005-2007, se preconizeaza ca leul se va aprecia gradual in termeni reali fata de moneda europeana, aceasta ajustare urmand sa sprijine convergenta nominala si cea reala a economiei romanesti.



Riscuri pentru o inflatie de 8%



Realizarea obiectivelor de reducere a inflatiei si cu deosebire a tintei de 7% stabilita pentru 2005 poate fi afectata de o serie de fenomene negative, iar daca aceste riscuri se vor manifesta, cresterea preturilor de consum ar putea fi usor peste 8%.



Riscurile asupra tintei privind inflatia ar putea fi reprezentate de: cresterea insuficienta a competitivitatii interne a productiei nationale in cazul unui ritm mai lent al implementarii reformelor structurale; o posibila accentuare a inclinatiei spre consum a populatiei, pe fondul cresterii venitului disponibil, rezultat ca urmare a introducerii cotei unice a impozitului pe venit; impulsionarea procesului de creditare pe fondul reducerii mai accentuate a dobanzilor; majorarea peste asteptari a preturilor reglementate.



Urmatorii factori de risc enumerati in document sunt cresterea speculativa a preturilor ca urmare a denominarii monedei nationale, evolutii neasteptate ale mediului extern (raportul euro/dolar; majorari sensibile la preturile resurselor energetice primare) si majorarea preturilor la produsele alimentare in situatia obtinerii unei productii agricole insuficiente.



Tarifele vor fi ajustate periodic



Guvernul va continua sa ajusteze periodic tarifele la energie, gaze si transport pe calea ferata, conform acordurilor convenite cu organismele internationale.



Preturile si tarifele celorlalte produse administrate, respectiv transportul de calatori pe calea ferata si fluviala, serviciile telefonice si postale de baza, apa potabila si canalizarea, medicamentele, vor fi, de asemenea, ajustate.



Reducerea inflatiei va fi determinata si de procesul de accelerare si finalizare a privatizarii intreprinderilor de stat si restructurarea unitatilor producatoare de pierderi, mergandu-se pana la inchiderea acestora. Prin discplina financiara, vor fi atenuate si chiar eliminate arieratele si situatiile de majorare a salariilor la un nivel superior ritmului de productivitate, diminuandu-se, astfel, caracterul inertial al inflatiei.



TVA pentru gospodariile taranesti



Executivul va elimina, de la data de 1 ianuarie 2006, o serie se scutiri de la plata TVA si va introduce regimuri speciale de TVA pentru gospodariile agricole individuale, turism, aurul de investitii, bunurile de colectii si de arta.



In domeniul taxei pe valoarea adaugata va fi eleborat in acest an proiectul legii armonizate a TVA cu normele UE, act normativ care va cuprinde si prevederile aplicabile schimburilor intracomunitare, incepand cu data aderarii.



Accize: ritm de crestere accelerat



Guvernul va accelera ritmul de armonizare a nivelului accizelor, urmand ca o etapa in acest sens sa fie aplicata de la 1 octombrie 2005, si nu de la 1 iulie 2006. In luna februarie, autoritatile romane au negociat cu reprezentantii FMI majorarea accizelor la uleiuri minerale, tutun si alcool, cu trei luni mai devreme fata de termenul initial, respectiv de la 1 aprilie, in loc de 1 iulie 2005.



Devansarea calendarului de majorare a accizelor va permite bugetului de stat sa acumuleze un plus de venituri de 3.726 mld. lei (100 mil. euro).



Incepand cu 1 iulie 2005, energia electrica si gazele naturale vor intra, de asemenea, in regim de accizare.



Reducerea CAS, in functie de colectare



Guvernul este dispus sa majoreze impozitele si sa incetineasca ritmul de scadere a contributiilor la asigurarile sociale, daca masurile de imbunatatire a colectarii veniturilor nu aduc rezultatele asteptate.



"Suntem dispusi sa luam masuri suplimentare de crestere a impozitelor directe si indirecte si vom diminua ritmul de scadere a contributiilor la asigurarile sociale in conditiile in care masurile de imbunatatire a colectarii nu aduc rezultatele asteptate", se arata in Programul Economic de Preaderare actualizat pe 2004.



In prezent, contributiile de asigurari sociale sunt la un nivel cumulat de 49,5% pentru angajatori si salariati. Companiile platesc 24,5% pentru pensii, 7% pentru fondul de sanatate, 3,5% pentru fondul de somaj si 0,5% pentru fondul national de asigurari pentru accidente de munca si boli profesionale. Contributiile salariatilor sunt de 9,5% pentru asigurarile de pensii, 6,5% la asigurarile de sanatate si 1% pentru fondul de somaj.



Contributiile sociale ar urma sa scada cu trei puncte in 2006, cu patru puncte in 2007 si cu trei puncte in 2008, distribuite in mod majoritar la angajator (opt din zece puncte procentuale vor fi operate la angajatori).



10% din BCR, la Bursa



Guvernul analizeaza, in prezent, oportunitatea listarii la Bursa a unui pachet de 10% din actiunile Bancii Comerciale Romane (BCR), se mai arata in PEP.



Statul roman detine 36,88% din actiunile bancii, dupa ce a vandut, anul trecut, un pachet de 25% plus doua actiuni catre Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare si International Finance Corporation, pentru 222 de milioane de dolari.



Ceilalti actionari sunt salariatii BCR, cu 8% din titluri, SIF Oltenia - 6,11%, SIF Banat-Crisana - 6%, SIF Transilvania - 6%, SIF Moldova - 6% si SIF Muntenia - 6%.



Finalizarea privatizarii bancii presupune transferul unui pachet de 51% din actiuni catre un investitor strategic de renume, o serie de banci importante, precum grupul german HVB, Deutsche Bank si UniCredit, exprimandu-si deja interesul pentru cumpararea acestui pachet.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO