Analiză

In 2003, cuvantul "coruptie" a fost cosmarul liderilor politici

22.12.2003, 00:00 25



Pentru puterea politica de la Bucuresti - Guvernul, PSD si Presedintia - subiectul care a dat cele mai multe batai de cap anul acesta a fost "coruptia" fie ca a fost vorba despre scandaluri in care oameni asimilati puterii au fost acuzati de influentarea unor decizii, luare de mita - cazurile Puwak, Virgil Teodorescu, Fanel Pavalache - fie de sondaje de opinie care aratau ca in Romania coruptia este ingrijoratoare. Public sau discret, oficialii romani au fost avertizati de consecintele pe care le va avea lipsa determinarii politice in diminuarea acestui fenoment, inclusiv in ceea ce priveste integrarea europeana. In repetate randuri ambasadorul Statelor Unite in Romania, Michael Guest, a spus ca Romania este ocolita de investitorii straini din cauza coruptiei. Diplomatul american a insistat cu avertismentele, cu riscul de a intra in dispute deschise cu liderii politici romani. In scurta primire de la Casa Alba, presedintele american George W. Bush nu a uitat sa aminteasca presedintelui Ion Iliescu ca pentru Romania, coruptia trebuie sa reprezinte o ingrijorare. Mesaje similare au venit si de la Bruxelles. Nu este vorba doar de declaratii in acest sens, ci si de o forma institutionala de avertisment. Raportul de tara al Comisiei Europene, dat publicitatii la inceputul lui noiembrie, arata ca in Romania coruptia este un fenomen care afecteaza intreaga societate. Aceasta remarca era facuta alaturi de altele care semnalau lipsa de reforma in justitie si administratie.



Toate aceste presiuni externe au dictat luarea unor decizii interne. Primul pas in acest sens de Guvern a fost promovarea pachetului legislativ anticoruptie, in luna mai, prin asumarea raspunderii parlamentare. Legile care interzic oamenilor politici sa faca afaceri si ii obliga sa-si declara averile au provocat o mica revolutie in randul parlamentarilor PSD, oprita rapid insa de presedintele Adrian Nastase.



In incercarea de a arata ca Guvernul este determinat sa lupte impotriva coruptiei, premierul a recurs la remanierea unor ministri apropiati, a caror imagine a fost ori este inca legata de cazuri controversate. Daca Hildegard Puwak, Serban Mihailescu si Mircea Beuran si-au dat demisia -asa cum a spus initial premierul - ori au demisionat - cum a declarat premierul pentru presa americana - va ramane secretul lui Pollichenelles.



De cealalta parte a baricadei politice, opozitia a reusit sa faca un pas important pentru a depasi stadiul de fragmentare. PNL si PD au reusit in cateva luni sa gaseasca un numitor comun astfel incat colaborarea lor parlamentara, la inceput punctuala, sa se institutionalizeze. Daca la inceputul anului ideea fostului presedinte liberal Valeriu Stoica - unul dintre cei mai buni lideri politici in materie de strategii - ca PNL si PD sa incheie o alianta, parea neverosimila, in septembrie colaborarea dintre cele doua formatiuni s-a parafat. La scurt timp, Alianta PNL-PD a reusita sa obtina in sondajele de opinie 28-30% din intentiile de vot pentru parlamentare iar sansele in alegeri ale liberalilor si democratilor ar putea creste considerabil daca vor dovedi coerenta, dublata de o campanie eficienta.



In plan parlamentar, puterea si opozitia au reusit in acest an sa treaca peste diferentele de opinie, coordonandu-si actiunile in procesul de modificare a Constitutiei. Daca in Parlament, PSD a contat pe sprijinul opozitiei - cu exceptia PRM, care a boicotat revizuirea legii fundamentale - dupa referendumul popular relatiile dintre putere si opozitie s-au tensionat. PNL si PD au acuzat fraudarea referendumului pentru adoptarea noii Constitutii si au cerut constituirea unei comisii parlamentare care sa ancheteze eventualele nereguli. PSD si UDMR, majoritare in Parlament au respins ferm aceasta cerere. Tensiunele dintre cele doua tabere politice au crescut si mai mult dupa publicarea raportului de tara, publicat de Comisia europeana. Puterea si opozitia se acuzau reciproc de minusurile semnalate de Bruxelles. Presedintele Ion Iliescu a incercat insa sa faca pace, invitand toate fortele politice la Forumul national de integrare.





Lupta impotriva coruptiei



-Guvernul a promovat pachetul de legi anticoruptie asumandu-si raspunderea in Parlament. Legislatia anticoruptie - adoptata la solicitarea expresa a presedintelui Ion Iliescu - interzice celor care detin functii si demnitati publice sa administreze afaceri. Prevederile ii vizeaza pe ministrii, parlamentari, consilieri guvernamentali si prezidentiali, prefecti, subprefecti, primari si consilieri locali si municipali. Totodata, cei numiti sau alesi in functii de demnitate publica sunt obligati sa-si declare averile.



-Remanierea guvernului din luna octombrie, in urma careia ministrii Hildegard Puwak, Mircea Beuran si Serban Mihailescu au fost inlocuiti. Fostul ministru al integrarii europene, Hildegard Puwak a fost acuzata ca a influentat obtinerea unor fonduri PHARE de catre firmele sotului si fiului ei, fostul ministru al sanatatii Mircea Beuran este suspectat ca a plagiat mai multe ghiduri medicale, iar fostul ministru al secretariatului general al guvernului, Serban Mihailescu si-a dat demisia dupa ce un consilier al lui a fost acuzat ca a cerut unui om de afaceri mita doua milioane de dolari pentru a facilita obtinerea unor fonduri PHARE.





Restructurarea guvernului



Miscare politica decisa la recomandarea oficialilor europeni, care au criticat structura stufoasa a Executivului de la Bucuresti. Premierul Adrian Nastase a decis reducerea numarului de ministri de la 27 la 22 de ministri dintre care sase sunt ministri delegati. Restructurarea guvernului a coincis cu numirea lui Octav Cozmanca - care si-a pierdut portofoliul in urma restructurarii - presedinte executiv al PSD.





Incheierea Aliantei "DA PNL-PD"



La sfarsitul lui septembrie. Liberalii si democratii vor candida pe liste comune la alegerile parlamentare de anul viitor, vor sustine candidat comun la presedintie - intre timp a fost desemnat Theodor Stolojan - si vor urma o strategie comuna.





Modificarea Constitutiei



Proces finalizat prin referendumul popular din 19 octombrie. Noua Constitutie garanteaza proprietatea, permite vanzarea terenurilor catre straini, permite celor cu dubla cetatenie sa candideze la alegerile locale, si face primul pas spre eliminarea obligativitatii stagiului militar.





Vin alegerile



In acest an atat puterea cat si opozitia au investit energii in discutiile legate de alegeri. Anul viitor este mai bine sa fie organizate alegeri parlamentare si prezidentiale decalate sau simultan? Este necesara organizarea alegerilor anticipate? La toate aceste intrebari liderii puterii si ai opozitiei si-au spus punctul de vedere. Este de remarcat ca in aceste dezbateri presedintele Ion Iliescu s-a situat pe aceeasi lungime de unda cu opozitia. mirela.luca@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO