Analiză

Industria carnii de pui, fata in fata cu falimentele

29.04.2004, 00:00 142



Viata grea pentru producatorii de pasari: dublarea preturilor de pe piata cerealelor a avut o influenta negativa asupra industriei de profil, care s-a vazut nevoita sa faca fata si valului de importuri care a crescut de la an la an.



In aceste conditii s-au inregistrat numeroase falimente in industrie care au culminat cu problemele unuia dintre cei doi mari jucatori din piata: Tec Miaco, un producator cu o cifra de afaceri anul trecut de 43 de milioane de dolari. Marile nume de pe plan mondial se lasa, inca, asteptate, desi acestea au prospectat timid piata romaneasca pentru eventuale achizitii. Productia interna, fara autoconsum, s-a ridicat anul trecut la circa 185.000 de tone, alte 90.500 de tone provenind din import. Valoric, piata a ajuns la 350 de milioane de euro, fiind dominata de Agricola International Bacau, Tec Miaco, Agrisol Bucuresti, Agroalim Group, Transavia Alba Iulia, Agricola Calarasi si Avicola Buzau.





Doar cinci abatoare autorizate pentru export in UE



Desi domina inca autoritar piata interna, furnizand 70% din consum - producatorii autohtoni s-au confruntat in ultimii ani cu numeroase probleme in principal legate de cresteri substantiale ale preturilor la cereale, care reprezinta circa 70% din pretul unui kilogram de carne de pui, dar si de cresteri ale celorlalte inputuri.



Totusi, ponderea productiei de carne de pasare a crescut in totalul productiei de carne din Romania, dar doar ca urmare a scaderii productiei carnii de porc si vita. Conform datelor Uniunii Nationale a Crescatorilor de Pasari din Romania (UCPR), ponderea carnii de pasare din total productie de carne a Romaniei a crescut de la 17,8% in 1997 la 28,4% anul trecut. Si acest trend se accentueaza: pe primele doua luni ale acestui an au fost produse 30.000 de tone de carne de pui echivalent carcasa fata de numai 24.000 de tone carcasa de porc sau 16.000 de tone carcasa de vita.



Exporturile romanesti sunt aproape nesemnificative si pentru ca in Romania sunt doar cinci abatoare autorizare pentru export in UE. Totusi pasi s-au facut iar cativa producatori au patruns pe piete foarte pretentioase cum este cea a Marii Britanii. Necesarul de investitii din industrie a fost estimat de specialisti la circa 150 de milioane de euro pana in 2007. Pe de alta parte, doar patru societati din industrie au accesat fonduri Sapard pentru modernizare si achizitii de noi utilaje.



Industria crescatorilor de pui este impartita aproape egal intre investitorii romani si cei din lumea araba- fiecare cu cate circa 35% - si nu a beneficiat, inca, de suportul unor mari nume mondiale - Tyson din SUA sau Dioux din Franta - desi acestia au prospectat, la un moment dat, piata romaneasca.





Importurile au crescut de 10 ori in ultimii opt ani



Diferenta dintre tendinta de consum din Romania si cele din Europa si SUA este una din cauzele cresterii an de an a importurilor, in special din SUA si Brazilia. Vest-europenii si americanii consuma in proportie covarsitoare carne alba - piept de pui -in timp ce romanii au ramas in continuare fideli pulpelor de pui, ceea ce generic se numeste carne rosie.



Costurile de productie sunt similare, numai ca preturile de valorificare pot fi de patru ori mai mari la pieptul de pui decat la pulpe. De aici si preturile exagerat de mici cu care vin pulpele americane si cele braziliene in Romania (care detin circa 80% din structura importurilor), de numai 500-600 de dolari/tona, in conditiile in care un producator roman are costuri de productie mult mai mari. Majoritatea crescatorilor de pasari reclama si faptul ca importurile sunt mult subevaluate in vama, si de aceea au propus chiar ca importurile sa intre in Romania doar prin trei puncte de trecere a frontierei.



Importurile au ajuns sa reprezinte anul trecut 33% din consumul Romaniei, o crestere semnificativa fata de anul 1996, cand ponderea acestora era de doar 3%.



"Anul trecut au fost importate peste 90.000 de tone de carne de pasare ( fata de un export de 2.000 de tone) din tari unde producatorii sunt puternic sustinuti de guvernele lor. Alimentul a ajuns in cea mai mare parte la orase, unde se consuma preponderent carne din import. Sustinerea din partea statului a existat dar, din pacate nu reusim din cauza austeritatii bugetare sa alocam sume mai mari pentru producatorii autohtoni", spune Gheorghe Antochi, presedintele Agricola International, unul dintre cei doi mari producatori de carne de pasare.



Presedintele UCPR, Ilie Van, spune ca pentru redresarea producatorilor autohtoni se impune cresterea taxei vamale pentru toate importurile de carne de pasare ce depasesc cantitatea de 45.000 de tone in acest an de la 45% la 90%. "De asemenea, vrem ca importurile sa fie limitate la o cota de salvgardare de 45.000 de tone annual, ceea ce reprezinta circa 15% din piata carnii", afirma Van.



Impunerea de bariere vamale nu este neaparat o solutie, dovada fiind situatia de pe piata carnii de porc, care a beneficiat de impunerea unei taxe de salvgardare pentru importurile poloneze, care in final nu a avut nici un fel de efect, pentru ca importatorii ti-au facut din timp stocuri.
stelian.negrea@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO