Analiză

Multinationalele deruleaza jumatate din afacerile primelor 100 de companii din Romania

18.11.2005, 19:18 66

Din cele 100 de societati cuprinse in topul celor mai mari companii din Romania, dupa cifra de afaceri, 37 sunt companii multinationale semnificative, insa ponderea lor in cifra de afaceri totala se ridica la aproape 48%. De altfel, companiile multinationale ocupa 7 din primele 10 locuri din top.

"Estimam ca pana in 2007, multinationalele vor acoperi 60-65% din cifra de afaceri a topului", a aratat Cezar Mereuta, vicepresedintele CERME. Contributia companiilor cu capital strain la cresterea profitabilitatii este evidenta daca facem o comparatie intre ratele profitabilitatii generale.

Astfel, rata profitabilitatii celor 37 de companii multinationale semnificative este de 8,38%, in timp ce profitabilitatea celorlalte companii din top este de 3,66%.

"Cresterea profitabilitatii companiilor din Romania se datoreaza in primul rand capitalului strain. In aceste conditii, problema generala ramane capacitatea de absorbtie a economiei romanesti pentru investitiile straine. Economia romaneasca s-a dezvoltat in jurul a 6-7 orase mari, unde se inregistreaza o explozie a preturilor factorilor de productie, iar acest lucru nu este benefic pentru mediul intern de afaceri", a declarat Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania.

Dintre factorii punctuali care au determinat evolutia pozitiva a profitabilitatii topului, se detaseaza trecerea pe profit in 2004 a trei dintre cele mai mari companii romanesti: RomTelecom, Rompetrol Rafinare si Tarom. La aceasta se adauga cresterea profitului companiei Mittal Steel Galati, favorizata de evolutia generala de pe piata internationala a otelului, dar si mentinerea unor profitabilitati ridicate pentru operatorii de telefonie mobila, Orange si MobiFon. Redresarea sectorului energetic si trecerea pe profit a producatorilor mari de energie electrica, precum Electrocentrale Bucuresti sau Hidroelectrica au avut, de asemenea, o contributie semnificativa la cresterea profitabilitatii topului.

Toate companiile din top 100 au avut anul trecut vanzari mai mari de 100 de milioane de euro, compania de pe locul 100, combinatul siderurgic Mechel Campia Turzii avand vanzari de aproape 103 milioane de euro.

Tendinta de crestere a ratei profitabilitatii celor mai mari companii romanesti este de asteptat sa se mentina si in 2005, in conditiile trecerii pe profit a celei mai mari companii din top, Petrom, si a producatorului de autovehicule Dacia-Renault.

Totusi, sectorul marilor companii nu a scapat inca de probleme. "Exista in continuare o serie de companii cu pierderi importante, a caror situatie se cere clarificata prin privatizare, eficientizare sau faliment, cum sunt RAFO Onesti, CAROM Onesti, Compania Nationala a Huilei sau Tractorul Brasov", arata Mereuta.



Serviciile de piata - cel mai profitabil sector

Sectorul cu cea mai ridicata profitabilitate in Top 100 a fost in 2004 sectorul serviciilor de piata, cu o rata a profitabilitatii generale de 17,8%. Nici una din cele 13 companii din acest domeniu care sunt prezente in top nu a avut pierderi anul trecut. De asemenea, din primele 50 de companii din acest sector, doar una a inregistrat pierderi in 2004.

Cifra de afaceri a primelor 50 de companii de servicii de piata s-a ridicat in 2004 la peste 5,7 miliarde de euro, cu 17,8% mai mult decat in 2003.

Primele trei companii din acest sector sunt operatorii de telefonie RomTelecom, Orange si MobiFon, care au realizat impreuna in 2004 vanzari de aproape 2 miliarde de euro. Acestea sunt urmate de cinci companii din domeniul transporturilor, topul primelor zece fiind completat de Loteria Romana si de Posta Romana.



Comertul, cel mai in voga domeniu

Sectorul de comert, hoteluri si restaurante a inregistrat cea mai mare crestere a cifrei de afaceri in 2004 la nivelul primelor 50 de companii. Vanzarile top 50 in 2004 au fost de 8,02 miliarde de euro, in crestere cu 31,4% fata de anul precedent. Rata profitabilitatii generale la nivelul acestui sector este de 3,43%. Cea mai mare companie din top este, de departe, Metro Cash & Carry Romania, cu o cifra de afaceri de peste un miliard de euro.



Industria prelucratoare si energetica, cele mai bine reprezentate

Cel mai bine reprezentat sector in Top 100 este industria prelucratoare, cu un numar de 31 de companii. Acest sector a inregistrat si cea mai spectaculoasa crestere a ratei profitabilitatii generale, de la 2,8% in 2003 la circa 6,7% in 2004. Cifra de afaceri a primelor 50 de companii din industria prelucratoare a fost in 2004 de peste 10,2 miliarde de euro, din care 28% reprezinta contributia primelor doua companii din acest sector, Mittal Steel Galati si Rompetrol Rafinare Constanta.

Sectorul energetic a inregistrat pentru prima data o rata a profitabilitatii pozitiva, de aproape 1,4%. Cifra de afaceri cumulata a primilor 50 de jucatori la nivelul acestui sector a fost in 2004 de aproape 1,65 miliarde de euro, cu 6,6% mai mare fata de 2003.

Rata pozitiva a profitabilitatii se datoreaza, in primul rand, companiilor din domeniul productiei, transportului si distributiei de energie electrica si termica, domeniu profitabil in premiera.

Domeniul industriei extractive este cel in care rata profitabilitatii generale a fost negativa in 2004, in principal din cauza pierderilor inregistrate in 2004 de Petrom si Compania Nationala a Huilei Petrosani.



Agricultura si constructiile pierd teren

Cele mai slab reprezentate in topul celor mai mari companii din Romania sunt agricultura si constructiile, fiecare cu cate doua reprezentante.

Acestea sunt si sectoarele cu cele mai mici cifre de afaceri agregate la nivelul primelor 50 de companii: 919 milioane de euro pentru agricultura, respectiv 1,53 miliarde de euro pentru constructii.

Trebuie insa avut in vedere faptul ca in topurile aferente acestor doua sectoare intreprinderile mici si mijlocii sunt cel mai bine reprezentate. Astfel, 24 din primele 50 de companii din agricultura si 15 din primele 50 de companii de constructii sunt IMM-uri.

Cea mai mare companie din sectorul agricol si forestier este Regia Nationala a Padurilor, cu o cifra de afaceri de peste 245 de milioane de euro in 2004, urmata de Interagro, cu vanzari de 108,3 milioane de euro.

Topul constructiilor este dominat de Hidroconstructia Bucuresti, cu afaceri de 113,8 milioane de euro si Spedition UMB, cu o cifra de afaceri de 102,8 milioane de euro.



Serviciile conduc in clasamentul investitiilor la bursa

Sectorul serviciilor financiare si de investitii a devenit in ultimii ani tot mai bine reprezentat pe piata de capital, companiile din acest domeniu fiind printre cele mai atractive de la Bursa de Valori.

Importanta sectorului financiar pe piata de capital se reflecta si in topul din acest an al primelor 50 de companii de pe piata de capital, realizat de Bucharest Equity Research Group (BERG), unde 7 din primele 10 locuri sunt ocupate de companii de servicii financiare.

Primele trei companii din top si singurele care au primit note peste 9 sunt SIF Oltenia, SIF Transilvania si Banca Transilvania, adica trei dintre cei mai tranzactionati emitenti de la Bursa de Valori Bucuresti, iar prima companie nefinanciara din top este Impact Bucuresti. Lichiditatea este doar unul din cele patru criterii pe baza carora

s-au acordat notele. Au fost evaluate atractivitatea, dar si importanta emitentilor.

Atractivitatea s-a stabilit pe baza cresterii cifrei de afaceri in 2004 fata de 2003 si in functie de rata profitului net raportata la cifra de afaceri din 2004, iar criteriile pe baza carora s-a stabilit importanta au fost capitalizarea la sfarsitul lui septembrie si valoarea tranzactiilor derulate in ultimele 12 luni.

"Este evident faptul ca importanta emitentului pe piata de capital creste o data cu ponderea sa in capitalizarea totala si in valoarea totala a tranzactiilor.

Apoi atractivitatea emitentului creste o data cu profitabilitatea si expansiunea vanzarilor", a declarat Dan Barbulescu, presedintele BERG.

La mai putin de un an de la listarea sa la BVB, SSIF Broker Cluj a reusit sa urce pe locul al cincilea in Topul Investitiilor Bursiere, fiind astfel emitentul cu cea mai rapida ascensiune.

Celelalte companii nou intrate in top sunt Oltchim, Rompetrol Rafinare, Neptun Campina si Celco Constanta, care au trecut pe profit in 2004 si Flamingo International, listata in luna iunie.

Pe de alta parte, in top nu se regasesc doua dintre cele mai mari companii de pe piata de capital, Petrom si Asirom, din cauza pierderilor inregistrate la sfarsitul lui 2004.

In lipsa Petrom, BRD-SocGen conduce in top la capitolul capitalizare, cu o valoare de piata de peste 3,16 miliarde de dolari, iar Rompetrol Rafinare este cel mai lichid emitent, cu un rulaj de 282,75 milioane de dolari in perioada septembrie 2004 - septembrie 2005.

Topul primelor 50 de companii de pe piata de capital arata, inca o data, ca cele mai performante sectoare raman in 2005 cel financiar, cel imobiliar, industria petroliera si petrochimica, producatorii de medicamente, precum si operatorii portuari. andrei.chirileasa@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO