Analiză

Pe ce se bazeaza cu adevarat Ministerul Finantelor in prognoza veniturilor din 2007

Pe ce se bazeaza cu adevarat Ministerul Finantelor in prognoza veniturilor din 2007

Click pentru imaginea marita

26.10.2006, 19:23 16

Ce se va intampla cu bugetul in Parlament? Sunt realiste estimarile de venituri pe care le asteapta Ministerul de Finante? Va mai reusi consumul sa sustina incasarile bugetului si la anul?
Proiectul de buget pe 2007 se bazeaza pe cresteri ale incasarilor care nu au fost reusite nici macar anul acesta, cand bugetul a prins cel mai bun an de la Revolutie, depasind asteptarile guvernantilor.
Cresteri de 25% la incasarile principalelor tipuri de impozite - pe astfel de coordonate se bazeaza bugetul de stat pe 2007, care tocmai ce a intrat in dezbaterile Parlamentului. Acolo, principalul argument impotriva bugetului se va referi la veniturile sale: sunt posibile aceste venituri sau Ministerul de Finante a fost prea optimist cand a scris proiectul de buget?
Principalii opozanti ai bugetului in forma redactata de Guvern spun ca vor inainta mai multe amendamente care sa modifice bugetul, pana la o forma mai conservatoare.
"Veniturile bugetare sunt supraestimate cu circa 1% - 1,5% din PIB (1,1 - 1,6 mld. euro, n.r.) in forma bugetului inaintata de Guvern", considera Mihai Tanasescu, seful comisiei de buget-finante din Camera Deputatilor si fost ministru de finante.
Bugetul pe anul viitor prevede venituri de 35,2% din PIB (38 de miliarde de euro), cele mai mari din toata istoria bugetului de dupa 1989. Conform procedurilor legale, primul pas pe care bugetul deja l-a facut in Parlament este intrarea in discutiile comisiilor de specialitate (de educatie, de aparare, de cultura si restul). Dupa aceea, bugetul se va lovi in comisiile de buget-finante de mai multe amendamente, majoritatea acestora referindu-se la nivelul considerat nerealist al veniturilor. Intrarea bugetului in discutie in aceste comisii este asteptata de Tanasescu in cursul saptamanii viitoare.
Abia dupa acest pas, bugetul va fi dezbatut in plen si votat. Pana atunci insa, asupra bugetului planeaza intrebari referitoare la sustenabilitatea veniturilor preconizate.
Probabil cel mai mare semn de intrebare vine de la incasarile din impozitul pe venit pentru persoanele fizice, prognozate sa creasca cu 45%, pana la aproape 3,7 miliarde de euro.
De altfel, Tanasescu spune ca datele pe care se bazeaza bugetul nu pot aduce acest plus de venituri. "Numarul salariatilor este preconizat sa creasca cu 1,8%, iar salariul mediu cu 11%-12%. In aceste conditii, este imposibil sa realizezi o crestere cu 45% a incasarilor din impozitul pe venit", spune el.
Totusi, anul acesta incasarile din impozitul pe venit vor creste cu circa 39%, marcand cel mai rapid ritm din ultimii ani. Cresterea este alimentata de impozitul pe salarii (de 28%), care aduce cea mai mare contributie la impozitul pe venit - 1,88 de miliarde de euro fata de 2,55 mld. euro, adica aproape trei sferturi. Cresterea a fost posibila datorita majorarii fiscalitatii in zona castigurilor din investitii, dar si a unei mai bune administrari fiscale, dupa cum arata unele date.
In afara impozitului pe salarii, cel mai mare plus de incasari este asteptat la impozitul pe tranzactii imobiliare, ritmul fiind de 250%. De asemenea, castigurile de pe piata de capital vor aduce incasari cu 173% mai mari, iar cele din tranzactiile valutare la termen, cu 122% mai mari decat cele din anul trecut.
Insa aceste categorii de incasari nu depasesc impreuna 120 mil. euro, adica mai putin de 5% din totalul incasarilor din impozitul pe venit. O alta crestere semnificativa in acest domeniu o vor avea incasarile din impozitul pe dividende, care va aduce anul acesta 350 mil. euro, cu 75% mai mult decat anul trecut.
In domeniul impozitului pe profit, cresterea de incasari bugetare asteptata de Guvern este de 26%, sub cea de anul acesta, care ar putea atinge 31%. Astfel, impozitul pe profit aplicat firmelor ar putea aduce la buget aproape 3 miliarde de euro, aproape dublu fata de contributia avuta de acest tip de impozit in 2004.
Consumul privat, care a sustinut prin cresterea sa veniturile bugetare de anul acesta, va creste anul viitor intr-un ritm asemanator, estimeaza Finantele. Astfel, incasarile din taxa pe valoarea adaugata vor creste cu 26% anul viitor, un procent asemanator cu cel consemnat anul acesta (29%). De asemenea, accizele vor aduce un plus de 22% bugetului, de asemenea mai redus decat cel de anul acesta, cand cresterea se ridica la 29%. In contrapondere la cresterea veniturilor estimata la celelalte impozite, taxele vamale isi vor reduce semnificativ aportul in buget, dupa ce incasarile vor cunoaste o reducere cu aproape 40%.
Minusul va fi cauzat de eliminarea taxelor vamale la importurile de bunuri din statele membre ale Uniunii Europene, cu care Romania deruleaza in prezent aproximativ 65% din comertul sau exterior. In acelasi timp, Romania va adopta anul viitor tariful vamal unic al UE, adica va prelua taxele practicate de statele membre la importul din tarile terte.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO