Analiză

Piata farmaceutica ar putea ajunge la 1,5 miliarde de euro in cel mai bun an de dupa revolutie

28.03.2006, 00:00 27

Piata farmaceutica va creste anul acesta cu 15%, pana la aproximativ 1,5 miliarde de euro. Topul primilor 10 jucatori nu va suferi modificari considerabile, primii trei detinand la nivelul anului trecut aproape un sfert din piata.

"In 2006 va exista cu siguranta, un avans al pietei farmaceutice, insa nu la fel de accelerat ca acela din 2005. Cel mai optimist scenariu indica o crestere mai mare, insa pentru moment, pot sa avansez un ritm de aproximativ 15%", a spus Marius Savu, directorul general al Eli Lilly Romania si presedintele Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Medicamente (ARPIM).

Pragul de crestere de 15% este avansat si de Dragos Dinu, presedintele grupului A&D Pharma, care reuneste lantul de farmacii Sensiblu si distribuitorul Mediplus. "Prima jumatate din 2006 va urma tiparul perioadei similare din 2005. Schimbari ar putea sa apara insa incepand cu cea de-a doua decada a anului", a precizat Dragos Dinu.

Si ultimele estimari ale companiei de cercetare Cegedim indica o noua crestere a pietei farmaceutice, insa sub performanta anului 2005 din cauza perspectivei legislative care nu este inca foarte clara si a concurentei care se asteapta sa se intensifice.

Piata farmaceutica romaneasca a crescut anul trecut cu aproximativ 18% in lei, pana la 4,6 miliarde de lei (1,27 miliarde de euro), arata datele Cegedim, ritm situat peste asteptarile majoritatii jucatorilor.

"Europenii se uita inspre Romania. Acesta este cu atat mai atractiva, cu cat in Vest piata farmaceutica a stagnat", a afirmat Dragos Dinu. Atat investitorii strategici, cat si cei financiari au luat "in vizor" Romania, spun jucatorii din piata. "Perioada 2006-2008 se anunta activa din punctul de vedere al fuziunilor si preluarilor, atat la nivel european, cat si pe plan intern", a completat Dinu.

Parerea este sustinuta si de Tudor Panu, noul director general al reprezentantei din Romania a Schering Plough. El crede ca atat asiaticii, cat si marile corporatii vestice, cat si cele din Europa Centrala si de Est sunt din ce in ce mai interesate de Romania. In aceste conditii, nici topul primilor jucatori din piata nu se va schimba foarte mult in acest an.

"Nu cred ca se vor produce schimbari majore pe piata farmaceutica romaneasca. Este posibil ca Zentiva sa mai urce in top, dupa preluarea Sicomed, insa este interesant de urmarit si cine va achizitiona Antibiotice", a declarat Marius Savu,. "Lucrurile sunt destul de stabile ca structura, ca portofoliu in piata pentru ca schimbari sa mai apara", a continuat Savu.

La nivelul anului trecut, la fel ca si in ultimii ani, consumul de medicamente prin intermediul farmaciilor a crescut cu aproximativ 25,3%, mult peste ritmul consumului prin intermediul spitalelor.

Cele mai importante cresteri in 2005 le-au inregistrat grupele de medicamente pentru sistemul cardiovascular (37,7%), sistem nervos central (28,5%), sange si organe hematoformatoare (24,0%). Pe segmente, produsele cu prescriptie medicala au crescut mai mult, 26,6%, fata de cele fara prescriptie medicala.

Datele furnizate de Cegedim arata ca pentru prima data in ultimii 10 ani, medicamentele cardiovasculare (cu o cota de 17,7%) au intrecut in valoare antiinfectioasele sistemice (17,5%). La polul opus, antiinfectioasele sistemice, antineoplazicele si imunomodularele au inregistrat cele mai modeste cresteri

Topul celor mai importanti jucatori de pe piata farmaceutica romaneasca este condus de mai multi ani de compania britanica GlaxoSmithKline, cu vanzari de 415,8 mil. lei (114,8 mil. euro) anul trecut si o cota de piata de 9,1%, conform datelor furnizate de firma de consultanta Cegedim. "Intentionam sa ramanem lideri ai pietei romanesti si in acest an si sa ne consolidam pozitia", a declarat Roxana Petreseniuc, directorul financiar GlaxoSmithKline Romania.

La mijlocul anului trecut compania si-a separat activitatea de distributie de cea de retail, pentru ca spre sfarsitul anului GSK Romania sa-si vanda farmaciile catre A&D Pharma, printr-o tranzactie estimata de surse din piata la 10 mil. euro. Dupa finalizarea acestei tranzactii, pe piata au fost vehiculate mai multe informatii conform carora GSK pregateste si o vanzare a activitatii de distributie.

Romania este singura piata din lume pe care GSK desfasoara si activitati de distributie. Europharm, companie cu operatiuni de distributie, retail si productie de medicamente, a fost integrata in GSK in urma cu trei ani.

Compania britanica este secondata de elvetienii de la Hoffmann LaRoche, care au realizat, conform acelorasi surse, vanzari de 309,4 mil. lei (85,4 mil. euro), in crestere cu aproximativ 37% fata de anul precedent. Locul trei este completat de Novartis, cu vanzari de circa 294,4 mil. lei (81,2 mil. euro) si o cota de piata de 6,4%.

Sanofi-Aventis se afla pe locul patru in topul celor de la Cegedim, urmata de Pfizer si Sicomed.

Sicomed a fost achizitionat in toamna anului trecut de producatorul ceh de medicamente Zentiva, care a ajuns in prezent la o participatie de 75% in Sicomed, insa si-a exprimat intentia de a cumpara si restul actiunilor.

Pentru acest an Zentiva Romania, si-a propus extinderea portofoliului cu 12 produse noi, pe segmentul cardiovascular, sistemul nervos central sau sistemul bolilor gastrointestinale. Pentru acest an, planurile Zentiva includ si realizarea unei cifre de afaceri de aproape 10 ori mai mare comparativ cu anul precedent, in care vor fi incluse si rezultatele Sicomed. Cifra de afaceri Zentiva fara Sicomed aferenta anului 2005 a fost de aproximativ 10 mil. euro. Sicomed a realizat anul trecut vanzari de aproximativ 52,6 mil. euro, ceea ce reprezinta o crestere de aproximativ 20% fata de 2004. Potrivit rezultatelor preliminare ale companiei, acesta a raportat in 2004 vanzari la nivel mondial de 417 mil. euro.

Antibiotice este in prezent singura companie de stat aflata in topul celor mai importanti jucatori de pe piata de medicamente, cu vanzari anul trecut de 145,5 mil. lei (aproape 40 de mil. euro). Compania ar putea trece anul acesta in portofoliu privat, de achizitia sa fiind interesati mai multi jucatori internationali din domeniu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels