Analiză

Presa austriaca despre tranzactia Erste-BCR: au avut mana buna

23.12.2005, 18:48 69

"Cel mai mare pret din Europa Centrala si de Est", "prea scump", "ultima sansa", "nu e chiar irational", "peste asteptari"- asa a fost descrisa preluarea BCR de catre Erste Bank in presa internationala.

Cotidianul britanic Financial Times a descris pretul de 3,75 miliarde de euro platit de Erste Bank pentru 61,88% din BCR ca fiind "cel mai mare pret platit in Europa Centrala si de Est in ultimii 15 ani de deal-uri bancare". "Banca austriaca a fost supusa unor presiuni enorme pentru a obtine controlul BCR, deoarece era singura cale de a-si mentine strategia de crestere inceputa pe pietele din Ungaria, Slovacia si Cehia", scrie FT.

"Aceasta este, fara indoiala, ultima sansa a unei banci din Vest sa cumpere un lider de piata in Europa de Est, desi pretul nu este deloc un chilipir", a comentat publicatia austriaca Wiener Zeitung. WZ mai scrie ca, totusi, "Erste are ochi pentru ca a avut mana buna si la achizitia Ceska Sporitelna din Cehia, sau a Postsparkasse din Ungaria".

Wall Street Journal Europe semnaleaza pretul neasteptat de mare platit de Erste Bank, care "a atras atentia intregii comunitati bancare". "Analistii si bancherii de investitii avansasera nivelul de 3 miliarde de euro pentru participatia de 62% din BCR, dar suma finala a depasit orice asteptari".

De asemenea, WSJ spune ca anuntul marcheaza sfarsitul unui an in care majoritatea bancilor occidentale, afectate de scaderea profiturilor de pe pietele de acasa,

s-au mutat in estul Europei. La numai cateva ore inainte de semnarea contractului dintre BCR si Erste, BNP Paribas incheiase contractul de privatizare cu banca ucraineana UkrSibbank, scrie WSJ.

"Erste Bank a pus mana pe prima banca din Romania", a titrat si cotidianul francez Les Echos. "BCR detine un sfert din piata romaneasca, desi veniturile medii ale oamenilor de aici reprezinta inca abia o zecime din cele ale unei persoane din Uniunea Europeana", subliniaza Les Echos.

Actiunile Erste Bank s-au depreciat cu 4% la Bursa din Praga in urma anuntul cumpararii BCR, conform Prague Daily Monitor. Brokerii din piata au spus ca Erste a platit prea mult pentru banca romaneasca si, mai mult, preluarea va fi finantata prin emisiuni de noi actiuni, ceea ce va conduce automat la cresterea ofertei de actiuni.

Actiunile Erste au incheiat ziua in scadere cu 1,9%, pana la 44,90 eurocenti pe actiune. Dresdner Kleinwort Wasserstein a ridicat ratingul actiunilor Erste de la "hold" la"buy" si reprezentantii DKW au declarat pentru Financial Times ca "banca a fost scumpa, dar pretul nu este chiar irational".

Actiunile Millennium BCP, concurentii lui Erste la BCR, s-au apreciat, potrivit FT, deoarece investitorii se temeau de o eventuala majorare de capital in cazul in care portughezii ar fi castigat licitatia. andreea.paun@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO