Analiză

Razboiul israeliano-libanez, pe punctul de a se extinde in Siria si Iran

17.07.2006, 19:27 26

Gruparea siita libaneza Hezbollah a lansat ieri cel mai sangeros atac asupra Israelului de la inceputul razboiului nedeclarat intre statul evreu si Liban, in urma cu sase zile.
Cel putin 20 de rachete, unele de provenienta iraniana, au lovit orasul Haifa, al treilea ca marime din Israel, facand 9 victime. De cealalta parte, la Beirut, capitala Libanului, si in alte orase libaneze, rachetele israeliene au continuat sa loveasca puncte strategice. Armata Israelului a cerut libanezilor din sudul tarii sa se retraga in nord - o instiintare folosita si in razboiul inceput in 1998 - semn ca atacurile vor continua. In Liban sunt blocati si aproximativ 1.000 de romani si pentru cei care vor sa plece se incearca solutii de salvare.
Cel mai ingrijorator lucru pentru capitalele lumii este faptul ca in razboi ar putea fi implicate Siria si Iranul. Israelul a dat sambata un ultimatum de 72 de ore Siriei pentru a-si retrage sprijinul pentru Hezbollah - se crede ca o parte dintre rachetele trase asupra Israelului sunt fie siriene, fie iraniene. In ceea ce priveste Iranul, temerea este ca cei doi soldati israelieni rapiti de Hezbollah - conflictul a plecat de la aceasta rapire - vor fi transferati in aceasta tara, desi, daca acest lucru nu s-a intamplat deja, este greu de crezut ca s-ar mai putea realiza intrucat Libanul este blocat.
La Haifa (oras israelian situat pe tarmul Mediteranei), cel mai sangeros atac s-a soldat ieri dimineata cu cel putin noua victime si alte cateva zeci de raniti dupa ce o bomba a lovit un depozit de materiale aflat in gara orasului.
Organizatia militara Hezbollah a transmis printr-un comunicat ca a lansat acest atac drept raspuns la atacurile cu bomba ale Israelului asupra capitalei libaneze Beirut, ce au avut loc zilele trecute. "Dupa ce dusmanul a lansat atacuri distrugatoare asupra suburbiei sudice a Beirutului si asupra altor regiuni, miscarea de rezistenta a tras zeci de rachete inspre Haifa", precizeaza comunicatul Hezbollah.
Surse militare israeliene au declarat ca cel putin patru dintre rachetele care au lovit Haifa erau rachete de provenienta iraniana. Dupa atacul asupra orasului Haifa, premierul israelian Ehud Olmert a lansat un avertisment dur gruparii Hezbollah, declarand ca "nimic nu va impiedica" Israelul sa isi indeplineasca obiectivele referitoare la reinstaurarea calmului la granita de nord a tarii. Olmert a adaugat ca "vor fi consecinte pe termen lung la frontiera de nord, precum si in Liban si in intreaga regiune".
Victimele de la Haifa au ridicat numarul pierderilor de partea israeliana la 21, dintre care 12 civili si 9 militari. De partea libaneza numarul pierderilor este insa mult mai mare, dupa ultimele statistici acesta depaseste 100, dintre care majoritatea civili. De altfel, Fortele de aparare israeliene, au continuat sa bombardeze ieri tinte strategice din Liban, unele dintre acestea fiind sediul televiziunii Hezbollah, Al-Manar, o centrala electrica situata in sudul Beirutului si statii radar, neraportandu-se insa victime.
Au mai fost lansate atacuri asupra unei importante baze Hezbollah din Dahiya, in sudul capitalei si asupra orasului Baalbek, unde se presupune ca s-au refugiat liderii organizatiei militare.
In timp ce violentele se agraveaza in Orientul Mijlociu, numarul celor care incearca sa paraseasca Libanul s-a marit considerabil. Astfel, atat autoritatile europene, cat si cele americane au inceput vaste operatiuni de evacuare din zona. Cetatenii spanioli si germani au fost deja evacuati, insa 3.500 de familii britanice, 25.000 de americani, 10.000 de canadieni, 25.000 de australieni si alte cateva mii de cetateni europeni mai asteapta inca evacuarea. Autoritatile romane au anuntat ca exista aproximativ 330 de cetateni care si-au declarat intentia de a parasi Libanul pentru evacuarea carora se cauta cele mai bune optiuni. Ieri, presedintele Traian Basescu i-a convocat a Palatul Cotroceni pe reprezentantii institutiilor implicate in organizarea repatrierii. Romanii vor merge intai la Damasc, de unde vor fi preluati de avioane militare ale Ministerului Apararii Nationale. Din datele MAE rezulta ca 1.000 de cetateni romani - rezidenti sau turisti - se afla in Liban.
Cei mai importanti lideri mondiali, aflati zilele acestea la summit-ul G8 de la Sankt Petersburg, au luat pozitie in ceea ce priveste desfasurarea evenimentelor in Orientul Mijlociu, insa declaratiile nu au fost la unison. Presedintele american, George W. Bush, a caracterizat actiunea Israelului ca pe una de autoaparare, invinovatind Hezbollah pentru declansarea conflictului, insa a sfatuit partea israeliana sa "fie atenta la consecinte". Jacques Chirac, liderul francez a luat insa apararea Libanului, afirmand ca fortele "care pun in pericol securitatea, stabilitatea si suveranitatea Libanului trebuie oprite". Posibilitatea incheierii unui acord de pace intre cele doua parti pare putin probabila. Totusi, presedintele Parlamentului libanez, Nabih Berri, a declarat ieri ca Israelul si miscarea Hezbollah ar putea incheia un armistitiu "in urmatoarele 24 de ore", ca urmare a eforturilor depuse de o terta parte, fara insa sa o identifice.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO