Analiză

Somajul se transforma in atu pentru atragerea investitorilor straini

13.05.2005, 19:00 34

Dupa ce au ocupat zona de vest si nord-vest a Romaniei, investitorii straini incep sa-si indrepte atentia si spre Moldova, regiune care in acest moment le poate oferi forta de munca necesara, la costuri destul de scazute.

Datele statistice arata ca in Regiunea de Dezvoltare Nord-Est valoarea capitalului social strain subscris in perioada 1991 - 2003 a fost de numai 282 de milioane de euro, aproape jumatate din cat s-a inregistrat in Regiunea de Vest (545 de milioane de euro) sau in Nord-Vest (568 de milioane de euro).

Astfel, in lipsa investitiilor nici piata muncii nu s-a dezvoltat foarte mult, rata somajului in judetele din Moldova depasind media nationala. De exemplu, la sfarsitul lunii martie, rata somajului la nivel national a fost de 6%, in timp ce in Vaslui era de 8,7%, iar in Botosani - 7,7%. Insa tocmai aceasta situatie determina investitorii sa-si indrepte atentia si spre aceasta zona.

"Moldova este o zona din ce in ce mai vizata de investitorii straini deoarece aici rata somajului este ridicata si se poate gasi cu usurinta forta de munca necesara. In plus, costurile aici sunt mai mici deoarece salariile din celelalte zone sunt mult mai mari", a declarat Ana-Maria Cristina, presedintele Agentiei Romane pentru Investitiile Straine (ARIS). Ea a adaugat ca Agentia monitorizeaza in prezent un proiect de investitii in Moldova pentru prelucrarea lemnului. "Este vorba despre o fabrica foarte mare de mobila. Proiectul apartine unui investitor austriac si are o valoare estimativa de 300 de milioane de euro", a mai spus presedintele ARIS.

Reprezentantii Agentiei sustin ca Moldova este atractiva si pentru investitorii care activeaza in domeniul textil. "Aici sunt fabrici de covoare sau de confectii care au fost inchise si care reprezinta oportunitati pentru investitorii straini. De altfel, am primit solicitari pentru aceasta zona din partea unor investitori din Italia si Belgia care vor sa transfere aici o parte din productia lor", a declarat Sorin Vasilescu, consilier in cadrul ARIS.

In prezent, Agentia monitorizeaza 32 de proiecte aflate in faza de intentie, in valoare totala de 1,44 miliarde de euro, in domeniul componentelor auto, telecomunicatiilor si in domeniul energetic, a mai spus presedintele ARIS.

Dintre acestea, 20 reprezinta proiecte noi, in valoare de 375 de milioane de euro, axate in principal pe industria auto, energie neconventionala, dar si pe domenii precum productia de aparatura electronica si electrocasnica sau mobila.

"In aceeasi perioada a anului trecut, ARIS monitoriza un numar de 14 proiecte investitionale, in valoare de aproximativ 320 de milioane de euro", a precizat Cristina.

Presedintele ARIS a mentionat ca proiectele monitorizate se afla in diverse stadii de negociere si, pentru ca investitorii au solicitat sa li se asigure confidentialitatea, acestea vor fi facute publice doar dupa un calendar prestabilit in comun acord cu companiile straine.

Reprezentantii Agentiei spun ca unul dintre proiecte vizeaza domeniul petrochimiei, sector care pana acum nu a fost in atentia investitorilor.

"Exista un proiect din partea unei companii indiene care intentioneaza sa produca in Romania granule PET", a mai spus Ana-Maria Cristina.



Nivel "satisfacator" pentru primele luni

Agentia Romana pentru Investitii Straine si-a stabilit ca tinta pentru acest an atragerea unui volum de investitii straine directe in valoare de 3,2-3,8 miliarde de euro. Nivelul este cu 20% sub cel inregistrat anul trecut (4,1 miliarde de euro), iar analistii apreciaza ca va continua sa scada si in anii urmatori, in conditiile in care Romania nu mai are de facut mari privatizari.

Estimarea ARIS pentru acest an ia in calcul si o eventuala tranzactie in sistemul bancar - privatizarea celei mai mari banci romanesti - Banca Comerciala Romana, precum si CEC.

In ceea ce priveste evolutia investitiilor straine in primele luni ale anului, presedintele ARIS spune ca nivelul atras este "satisfacator". Potrivit datelor Bancii Nationale a Romaniei, nivelul investitiilor straine directe a fost de 196 de milioane de euro in primele doua luni ale anului, in scadere cu 20% fata de perioada similara a anului 2004.

"Schimbarea partidelor la guvernare a determinat investitorii la o perioada de prudenta, in special in prima luna a acestui an, pentru a analiza schimbarile politicii macroeconomice. De asemenea, atitudinea de expectativa a partenerilor straini a fost determinata si de semnarea Tratatului de aderare a Romaniei la Uniunea Europeana", a explicat Cristina. Ea a adaugat ca o situatie similara s-a inregistrat si in cazul celorlalte tari care au aderat la Uniunea Europeana in 2004. "Cehia, Polonia si Ungaria au inregistrat un regres in ceea ce priveste investitiile straine directe inainte cu un an sau doi de aderare", a explicat oficialul ARIS.

De asemenea, ea a aratat ca datele de pe primele doua luni nu pot sa dea o imagine completa a intregului an, in conditiile in care sunt inca provizorii. "Noi comparam datele provizorii din acest an cu cele finale de anul trecut. Daca ne raportam la datele provizorii din ianuarie - februarie 2004, diferenta nu este decat de 4%. Acesta este unul dintre motivele pentru care multe dintre bancile centrale din alte tari ofera informatii despre nivelul investitiilor straine directe doar trimestrial si nu lunar", a mai spus Cristina.

In ceea ce priveste nivelul capitalului social subscris la firmele cu capital strain, presedintele ARIS a mentionat ca, desi si acesta este in scadere in primele trei luni ale anului, se inregistreaza o crestere a numarului de firme.

Oficiul National al Registrului Comertului a raportat in primele trei luni ale anului un capital social subscris la firmele cu capital strain in valoare de 192,4 milioane de euro, fata de 387,4 milioane de euro in aceeasi perioada a anului trecut si 2.772 de firme noi in 2005 comparativ cu 2.153 in 2004.

"In curand, aceste firme isi vor mari capitalul social si vor produce investitii mai mari. Astfel, speram ca in a doua jumatate a anului sa rectificam previziunile in sens pozitiv", a mai spus Cristina.

Conform ARIS, si numarul proiectelor de investitii cu impact semnificativ in economie, respectiv cele care depasesc un milion de dolari, au inregistrat de asemenea o usoara scadere.

Astfel, in perioada ianuarie-martie 2005, au fost inregistrate 21 de proiecte, cu o valoare a investitiilor asumate de 264,22 milioane de dolari, din care 112,54 milioane de dolari reprezinta investitii greenfield - 18 proiecte, iar 151,58 milioane de dolari proiecte brownfield (care utilizeaza active existente).

"Este imbucurator sa constatam ca proiectele greenfield sunt superioare ca numar. Romania are nevoie de astfel de proiecte, in conditiile in care privatizarile din economie se apropie de final", a spus Cristina.

Agentia intentioneaza ca anul acesta sa adopte o noua strategie de atragere a investitorilor.

"Vom incerca, pana in luna august, sa identificam necesitatile de investitii pe fiecare regiune, judet si oras in parte. Apoi, din septembrie, vom trece la o promovare agresiva si vom contacta direct companiile care activeaza in domeniile noastre de interes", a mai explicat presedintele ARIS. miruna.lebedencu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO