Analiză

Telefonia mobila, o afacere imobiliara de peste 250 mil. euro

13.06.2006, 00:00 15

Companiile de telefonie mobila au reprezentat pana acum afaceri bune pentru dezvoltatorii imobiliari, valoarea cumulata a tranzactiilor care au vizat imobile care gazduiesc sedii ale Orange sau Connex (devenit intre timp Vodafone Romania) depasind 250 de milioane de euro.

Orange a deschis seria tranzactiilor, imobilul care adapostea sediul central al operatorului de telefonie mobila fiind vandut la jumatatea anului 2003 de dezvoltatorul imobiliar Globe Trade Center (GTC) International catre fondul de investitii austriac Europolis pentru aproximativ 29 de milioane de dolari (aproximativ 26 de milioane de euro la momentul respectiv).

Cladirile care gazduiau diferite departamente ale Connex au fost si mai cautate de investitori.

Global Business Center, sediul departamentului de relatii cu clientii al Connex, a fost achizitionat de catre fondul de investitii austriac Immofinanz la inceputul anului trecut, valoarea tranzactiei fiind estimata la aproximativ 15-20 de milioane de euro. Cladirea cu o suprafata de 13.500 de metri patrati fusese dezvoltata de compania cu investitori israelieni Delta Intensiv-Trade si implicase investitii de 15 milioane de dolari (peste 13 milioane de euro) potrivit ultimelor informatii disponibile.

Aceiasi dezvoltatori israelieni au fost implicati si in alte doua tranzactii de anvergura care au vizat proiecte de caldiri inchiriate de Connex.

Astfel, Pipera Center, o cladire situata in zona de nord a Capitalei si care gazduia sediul departamentelor tehnice ale Connex, a fost la randul ei achizitionata anul trecut de Immofinanz, pentru aproximativ 25 de milioane de euro, potrivit informatiilor din piata imobiliara.

In plus, sfarsitul anului trecut a marcat vanzarea la pachet a mai multe sedii ale Connex din Capitala (zona Valea Cascadelor) si provincie (Craiova, Brasov si Bacau), pentru o valoare estimata la aproximativ 20 de milioane de dolari (aproape 17 milioane de euro). Cumparatorul nu a mai fost de aceasta data Immofinanz, ci un fond elen, Blue House, aflat la prima afacere pe piata locala.

Vanzarea Charles de Gaulle Plaza este in acest context cireasa de pe tort, cladirea adapostind, pe langa sediul central al Connex, si pe cele ale grupurilor bancare Raiffeisen Bank si HVB Bank Romania.

Lista tranzactiilor cu sedii ale operatorilor de telefonie mobila ar putea fi completata in urmatoarea perioada, potrivit informatiilor din piata imobiliara, cu America House din Piata Victoriei din Capitala, care gaazduieste printre altele sediul operatorului de telefonie mobila Cosmote. ionut.bonoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO