Analiză

Valabil si in IT: daca ai nevoie de electricitate nu e musai sa-ti iei hidrocentrala

10.04.2003, 00:00 29

Cum poate fi imbunatatit sistemul informatic al companii, in vremuri de recesiune care obliga la un control sever al cheltuielilor? Analistii IT remarca anumite tendinte care cuceresc din ce in ce mai mult teren. Astfel, managerii prefera sa inchirieze tehnologia in loc sa o cumpere. Folosesc retele de PC-uri ieftine in loc de super-sisteme. Apeleaza la servicii web pentru a reduce la maximum numarul de angajati.
Obligatia de a reduce cheltuielile, fara a pune in pericol eficienta companiei a dus la un nou trend si in privinta arhitecturii IT. Marile companii care au nevoie de servere ultraperformante sau agentiile guvernamentale care ruleaza experimente costisitoare au inceput sa renunte la masinile foarte puternice, dar si foarte scumpe. Tehnologia foarte avansata din lumea computerelor le permite acum utilizatorilor sa uneasca mai multe sisteme PC ieftine, care sa faca treaba unui server de mare putere.
Reducerea bugetelor de investitiian cazul multor companii va face achizitia de astfel de sisteme din ce in ce mai populara, chiar daca PC-urile mai numeroase ocupa mai mult loc, sustin analistii. NASA a realizat primul proiect de acest gen, unind 16 computere care au costat 40.000 de dolari pentru a realiza asa numitul server "cluster". Un server "adevaart" care sa indeplineasca aceleasi functii ar fi costat cel putin de 10 ori mai mult, spun specialistii.
Popularul motor Google obtine viteza mare de cautare care i-a permis sa zdrobeasca rivalii, folosind o retea de zeci de mii de mini-servere legate intre ele. Acest lucru ii permite de asemenea sa ruleze mai usor serviciile de intretinere, putand fi inchise cateva sute de computere simultan, fara ca reteaua sa fie afectata.
Software-ul folosit la astfel de aplicatii este insa la fel de important pentru performanta sistemului ca si partea de hardware, spun specialistii. De soft depinde comunicarea intre masini, care este esentiala pentru buna functionare a sistemelor cluster. Majoritatea companiilor care folosesc servere cluster au optat in acelasi timp pentru platforme de operare open-source (linux, unix), care in afara ca sunt gratuite, pot fi adaptate de programatori propriilor nevoi ale companiei. Iar in acest mod nu risti nici ca in cazul unor probleme la firma furnizoare de soft sa ramai cu sistemele inutilizabile.

Servicii web  pe post de angajati
Daca pana acum nu va temeati pentru locul de munca, ar trebui sa stiti ca situatia s-a schimbat. Marile companii au descoprit inca un mod de a-si reduce cheltuielile, respectiv recurgerea la asa numitele web services. Serviciile web - denumire generica data softwareului care permite comunicarea pe Internet intre diverse sisteme PC - nu necesita decat un singur supraveghetor-om, care sa urmareasca daca aceste calculatoare si softwareul ruleaza fara probleme. Un exemplu simplu: computerul din depozitul comerciantului ii "transmite" PC-ului producatorului ca nu mai sunt produse in stoc. Astfel, comerciantul isi poate realimenta rapid magazinul.
Toti marii producatori de software au lansat in ultimii ani solutii din ce in ce mai performante, iar unii analisti sustin ca serviciile web vor marca urmatoarea revolutie a Internetului, dupa explozia cunoscuta de email si de browserele de Internet.
IBM ofera o solutie soft pentru serviciile web denumita WebSphere, care le permite programatorilor sa isi aranjeze cum vor afacerea pe Internet.
Microsoft a lansat special pentru acest sector solutia sa .NET pentru a interconecta computerele care folosesc sistemele de operare Windows si chiar telefoanele mobile de ultima generatie si dispozitivele Pocket PC.
BEA Sistems a lansat solutia sa WebLogic, care este destinata in special integrarii sistemelor de afaceri. Oracle, al doilea producator mondial de soft, a prezentat anul trecut produsul sau Oracle9i, care serveste ca server si baza de date pentru web services.
 Popularitatea serviciilor web a crescut insa odata ce au fost adoptate de mari companii de succes, precum Amazon.com. Magazinul virtual a lansat in 2002 un pachet de servicii web pentru cei care detin un site comercial si vor sa integreze in el sistemul de vanzari Amazon. Astfel, doritorii pot castiga bani la fiecare tranzactie, iar Amazon castiga pentru ca are din ce in ce mai multe vanzari. Un proprietar de site poate castiga pana 15% din valoarea tranzactiilor, iar Amazon se ocupa de partea birocratica si de livrarea marfii.

O solutie: inchiriezi cat folosesti
Folosirea in regim de inchiriere a PC-urilor - utility computing sau folosirea "utilitara" a lor - este un nou model de consum in industria IT si unele voci afirma ca acesta va deveni dominant in urmatorii ani. Care functioneaza? Marile companii, in loc sa achizitioneze retele elaborate si servere ultraperformante, le inchiriaza si platesc doar pentru timpul in care le folosesc. Astfel, ratele lunare sunt mai mici, timpi morti in care infrastructura IT nu este folosita sunt eliminati, iar firmele producatoare incaseaza in timp mai mult decat ar fi luat pe vanzarea propriu-zisa a echipamentelor. Astfel, toata lumea este multumita. Este mai simplu sa platesti pentru electricitate decat sa iti construiesti propria centrala electrica, spun specialistii, explicand astfel ingeniosul sistem.
Adoptarea folosirii "utilitare" a computerelor ii scapa pe manageri de costurile de aducere la zi a sistemelor informatice, care au ajuns in ultimii ani la sume astronomice si reduce de asemenea costul de intretinere a computerelor. Dar cea mai mare economie, spun analistii J.P. Morgan Chase, o reprezinta eliminarea timpilor morti in utilizarea echipamentelor. Companiile au tendinta sa cumpere sisteme si servere, pe care apoi nici nu apuca sa le utilizeze la capacitatea maxima, spun specialistii. Iar folosirea "utilitara" permite plata cu ora.
"Clientul poate alege sa plateasca un server in totalitate, in rate, 5.000 de dolari pe luna, sau sa plateasca intre 3.000 si 5.000 de dolari pe luna pentru utilizarea lui, in functie de timpul alocat", a explicat directorul departamentului de utility computing al Hewlett-Packard (HP). Clientii HP au considerat ca se plateste mai putin prin folosirea utilitara a PC-urilor si astfel mai bine de 10.000 de contracte de acest tip au fost semnate in ultimele luni.
IBM a anuntat ca va cheltui 10 miliarde de dolari pe 5 ani pentru cercetarea si dezvoltarea de solutii pentru e-business pe baza sistemului de utility computing, in timp ce Microsoft si Sun Microsystems pregatesc solutii software pentru acest tip de afaceri.
Sistemul ii avantajeaza si pe producatorii de soft, care si asa se luptau pentru a vinde cat mai multe licente pentru a-si asigura incasarile lunare. Acum companiile vor plati in fiecare luna, in functie de cat de mult utilizeaza soft-ul producatorilor.
dan.dragomir@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO