Analiză

Viitoarea Comisie Europeana, dominata de "axa liberala"

16.08.2004, 00:00 17



Presedintele viitoarei Comisiii Europene, Jose Manuel Durao Barroso, si-a prezentat la sfarsitul saptamanii trecute echipa cu care va lucra vreme de cinci ani, - echipa a carui nucleu dur este format din oameni cu vederi neoliberale.



Noua echipa isi va preula mandatul in luna noiembrie. Viitoarea comisie are 24 de comisari, fiecare tara membra a UE fiind reprezentata in executivul european.



Desi exista temerea noul executiv al UE va fi profund "politizat" - in componenta viitoarei Comisii exista foarte multi fosti prim ministri si ministri ai statelor nationale, care, se prespune, ca vor urmari interesele nationale ale tarilor pe care le reprezinta - analistii considera ca structura Comisiei este "echilibrata". Durao Barroso - care si-a prezentat echipa cu zece zile inainte de termen - a fost laudat pentru eficienta si incapatanarea cu care s-a opus marilor puteri, care ar fi dorit pozitii importante in executivul european. Posturile economice - cele mai importante, dat fiind transformarile pe care le va suferi Uniunea extinsa - nu au fost acordate "motorului" franco-german al UE. Olanda, Irlanda, Marea Britanie si Spania, detin portofolii cheie, dar Germania si Franta au primit posturi importante si functii de vicepresedinte (industrie si transporturi) - astfel incat Durao Barroso a impiedicat o revolta a acestora. De pilda, germanul Gunter Verheugen (fost comisar pentru extindere) viitor comisar pentru industrie, va coordona, in calitatea de vicepresedinte al Comisiei, grupul de comisari insarcinati cu afaceri economice. Va avea ca sarcina suplimentara relansarea "Agendei Lisabona" (condusa direct de Durao Barroso) care si-a propus ca Uniunea sa devina in 2010 cea mai competitiva piata din lume. Durao Barroso (un om de dreapta cu vederi liberale) si-a croit instinctiv o echipa neoliberala si, mai mult, aproape cu totii proamericani, au apreciat majoritatea analistilor.



Jose Manuel Durao Barroso a afirmat, ca toti comisarii vor avea prerogative egale, nu vor exista comisari de mana intai si comisari de mana a doua - aluzie la Franta si Germania carear fi dorit posturi de "supercomisari". In actuala Comisia, a carui mandat expira in noiembrie marile puteri au cate doi comisari.



Noua Comisie este, in viziunea lui Durao Barroso "echipa solida", care va "lucra eficient" si va "servi interesul general european".



"Noua Comisie a fost conceputa astfel incat sa poata obtine rezultate vizibile pentru cetatenii Uniunii Europene si pentru a face mai bine auzita vocea Europei in lume. Este foarte echilibrata (...) si va beneficia de experienta tuturor familiilor politice (din Parlamentul European - n.n.)", a declarat Durao Barroso.



Posturile economice sunt prezidate de comisari cu vederi liberale, oameni bine pregatiti, cu competente recunoscute care au lucrat in administratie in posturi economice, dar au si o mare experienta administratia unor firme private.





Concurenta



Asadar, portofoliul Concurentei - poate cel mai disputat - a fost atribuit olandezei Neelie Kroes-Smit. Kroes are 63 de ani. Cunoscuta pentru convingerile sale liberale, ea este prima femeie care accede in acest post. Nu este un specialist in concurenta de aceea multi se asteptau ca ea sa fie desemnata sa se ocupe de transporturi unde este specialista. Timp de sapte ani, intre 1982-1989, Neelie Kroes-Smit a fost ministrul olandez al transporturilor si telecomunicatiilor. Ulterior, ea a fost consilier al comisarului insarcinat cu transporturile si consilier la mai multe firme private. A fost aleasa pentru experienta sa in domeniul privat.





Piata interna



Postul de comisar pentru piata interna a fost si el foarte disputat. Irlandezul Charlie McCreevy ii succede in urma alegerii lui Durao Barroso lui Frits Bolkestein in portofoliul pietei interne si serviciilor. McCreevy, 54 de ani a fost inistru al finantelor timp de sapte ani in guvernul irlandez. Are imaginea unui profesist al finantelor si este asociat cu progresele facute de economia irlandeza in perioada in care el a fost ministru (din 1997 incoace).





Comert



Britanicul Peter Mandelson, 50 de ani,v a prelua protofoliul comertului de la francezul Pascal Lamy. Apropiat al premierului Tony Blair, Peter Mandelson a fost de doua ori ministru in cabinetul de la Londra, si tot de atatea ori a fost obligat sa demisioneze din cauza unor scandaluri financiare. Justitia l-a absolvit de fiecare data. Este liberal prin traditie, desi a functionat in cabinetul social-democrat al lui Tony Blair. A forma cu acest din urma un cuplu "indestructibil" - este coautorul celebrei reorientari a laburistilor, "A treia cale" - o renuntare la traditia "socialista" in favoarea pietei libere. Analistii asteapta ca, din noua postura, Peter Mandelson poate da o mana de ajutor primului ministru Tony Blair sa castige referendumul ce va fi organizat in Marea Britanie pentru supunerea la vot a Constitutiei Europene.





Afaceri economice si monetare



Comisarul pentru Afaceri Economice si Monetare va fi, din toamna, spaniolul Joaquin Almunia, 56 de ani. El a fost, de fapt, reconfirmat in acest post pe care il ocupa din aprilie, dupa ce comisarul Pedro Solbers a fost rechemat pentru a ocupa functia de ministru de finate in tara sa. El are greaua misiune de a asigura respectarea Pactului de Stabilitate si Crestere Economica care limiteaza deficitele publice ale tarilor membre, la 3% in zona euro.



Si alte tari au obtinut functii importante. Germanul Gunter Verheugen, 60 de ani, va fi comisar pentru intreprinderi si industrii.



Mandatul de comisar pentru extindere, pe care il ocupa in prezent si-a mai pierdut din importanta, dar Verheugen va ramane unul dintre oamenii greii Comisiei Europene.



Francezul Jacques Barrot a vizat mai multe posturi intre care concurenta sau piata interna. La 67 de ani Jacques Barrot a obtinut portofoliul transporturilor, un post considerat mai putin prestigios in Comisia Europeana. Rolul lui Barrot ramane totusi important avand in vedere ca este unul dintre cei cinci vicepresedinti in acest mandat. In plus, portofoliul transporturilor, la fel ca cel al energiei, prezinta un dublu avantaj: are la dispozitie un buget important si are stransa legatura cu chestiunile legate de domeniul concurentei.



Reprezentantul unei alte tari importante in Uniunea Europeana, este vorba despre Italia, Rocco Buttiglione, 56 de ani, aspira tot la un portofoliu economic. A fost ales sa se ocupe de justitie si afaceri interne, libertate si securitate si a fost desemnat vicepresedinte al Comisiei Europene. In ultimii ani insa, prin masurile Uniunii Europene in domeniile cooperarii judiciare si politiei, acesta a devenit un post cu greutate pentru comunitatea europeana. Rocco Buttiglione, care era din 2001 ministru al afacerilor europene in Guvernul Berlusconi, apartine traditiei democratiei crestine, proeuropene.



Revolutia pe care Durao Barroso a adus-o Comisiei consta tocmai in faptul ca aceasta va avea cinci vicepresedinti. A fost inviintat un post de vicepresedinte care se va ocupa de Relatiile Institutionale si Strategia de Comunicare. Postul a fost atribuit suedezei Margot Wallstroem, actualul comisar al Mediului. Sarcina sa este important pentru ca il va inlocui pe presedintele Comisiei, atunci cand acesta nu se afla la Bruxelles. Va gestiona relatia cu sefii de statete si de guverne (Consiliul European) cu Parlamentul European si cu parlamentele nationale.
mirela.luca@zf.ro ; iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO