Analiză

Vladescu a facut bugetul pe 2006. Urmeaza modificarea Codului fiscal, negocierile cu FMI si disensiunile din coalitie

12.10.2005, 18:54 13

In plina dezbatere cu mediul de afaceri privind modificarile Codului fiscal valabil in 2006 si inainte ca misiunea FMI sa ajunga la Bucuresti, Guvernul s-a grabit sa bifeze aprobarea proiectului de buget pe anul viitor. Adica Ministerul Finantelor a facut o socoteala a veniturilor pe care poate conta fara a lua in calcul efectele controversatelor propuneri de introducere a unor noi taxe si fara a mai astepta negocierile cu expertii Fondului.

"Este un proiect si nimic mai mult. Un punct de plecare, cu accente excesiv de optimiste", comenteaza Radu Craciun, analist-sef la ABN Amro, care anticipeaza ca apropiata runda de discutii cu FMI va fi una dura.

Proiectul prezentat de Ministerul Finantelor prevede o crestere cu 0,2% din PIB a incasarilor bugetare, pana la 31,2% din PIB, in timp ce cheltuielile ar urma sa scada cu 0,3 puncte, de la 32 la 31,7% din PIB. In final ar trebui sa rezulte un deficit bugetar de 0,5% din PIB estimat (88 mld. euro). Potrivit calculelor, veniturile din impozitul pe profit urmeaza sa scada cu 0,3 puncte procentuale, cauza fiind pusa pe seama "masurilor de relaxare fiscala".

In schimb, ipotezele de crestere a salariului mediu brut cu 12,5% in 2006 fata de 2005 si a numarului de salariati cu 2,1% conduc la o crestere a veniturilor din impozitul pe venit si salarii cu 0,5 puncte procentuale.

Cat priveste contributiile de asigurari sociale, scaderea nivelului acestora cu doua puncte procentuale pentru angajator ar urma sa determine diminuarea ponderii acestora in PIB de la 9,5% la 9,3%.

In acelasi timp, Finantele mizeaza pe o crestere cu 0,7 puncte a ponderii incasarilor din TVA, pana la 8% din PIB, pe seama cresterii economice si a imbunatatirii gradului de colectare.

Estimarile privind aprecierea leului si o usoara incetinire a importurilor conduc la o scadere a ponderii accizelor si a taxelor vamale.

Cat priveste veniturile bugetelor locale, acestea sunt estimate la 6,7% din PIB, in crestere cu 19% fata de 2005.



Cheltuieli mai mici ca pondere in PIB

Printre prioritatile bugetului pe 2006 este mentionata asigurarea sumelor destinate cofinantarii proiectelor realizate cu ajutorul fondurilor europene.

Subventiile, transferurile, inclusiv cheltuielile cu asistenta sociala vor continua sa detina ponderea cea mai mare in PIB dintre principalele capitole de cheltuieli bugetare, ridicandu-se la 14,2% din PIB. Proiectul de buget prevede mentinerea la 5,5 a ponderii cheltuielilor salariale, in timp ce cheltuielile pentru achizitii de bunuri si servicii, precum si cele cu dobanzile sunt estimate a avea o tendinta de scadere.

Pe de alta parte, Finantele intentioneaza sa aloce fonduri publice mai substantiale pentru sustinerea cresterii economice, ponderea cheltuielilor de capital urmand sa urce de la 3,1 la 3,9% din PIB.

In domeniul investitiilor publice, banii vor fi alocati cu precadere pentru dezvoltarea si modernizarea infrastructurii de transport, pentru lucrari de epurare a apelor menajere si depozitarea ecologica a deseurilor menajere, dezvoltarea retelelor de apa potabila, lucrari de aparare impotriva inundatiilor, sisteme de irigatii, reabilitari si consolidari de scoli si spitale.

Sume importante sunt alocate si anul viitor sectorului apararii, pentru respectarea angajamentelor fata de NATO. Cheltuielile destinate acestui domeniu sunt prevazute a se ridica la 1,8% din PIB.

Pentru ordine publica si siguranta nationala, proiectul de buget aloca 2,4% din PIB, printre proiectele avute in vedere fiind infiintarea unitatii nationale EUROPOL, extinderea retelelor de telecomunicatii speciale, controlul frontierelor si interoperabilitatea cu structurile de informatii din tarile membre NATO si UE.

Pentru invatamant, cheltuielile alocate ajung la 3,7% din PIB estimat.

Domeniul sanatatii urmeaza sa primeasca 3,3% din PIB, fondurile avand drept destinatii principale punerea in aplicare a sistemului de asigurari private de sanatate, asigurarea unui pachet minimal de servicii medicale gratuite, reabilitarea serviciilor pentru mama si copil.

Asigurarile si asistenta sociala au primit 9,4% din PIB, sumele fiind alocate pentru ajutoare pentru incalzire, protectie sociala, recalcularea pensiilor si introducerea fondurilor obligatorii de pensii si a schemelor de pensii facultative administrate privat, pentru sistemul de protectie a copilului.

Cercetarea a obtinut 0,5% din PIB, majoritatea banilor fiind alocati pentru cresterea investitiilor in domeniu.

Cheltuielile pentru agricultura ar urma sa se ridice la 1,9% din PIB, cu alocari pentru gestionarea padurilor, asigurarea cadrului specific aplicarii politicii agricole comunitare, sprijinirea producatorilor si a fermelor agricole familiale.

Industria primeste 0,7% din PIB, banii fiind directionati catre proiectul de inchi-dere a minelor, modernizarea societatilor din domeniu si atragerea de investitii straine, programul nuclear, achizitii de combustibili pentru termocentrale, eliminarea barierelor birocratice din domeniu.

Alocatiile bugetare pentru transporturi ajung la 3,6% din PIB, fiind prevazute fonduri pentru retelele de drumuri, constructia de locuinte pentru tineri, modernizarea infrastructurii turistice.

Ministerul Finantelor estimeaza ca anul viitor cheltuielile cu dobanzile aferente datoriei publice interne se vor ridica la 0,4% din PIB. In acelasi timp, platile de dobanzi si comisioane aferente datoriei guvernamentale externe ar urma sa inregistreze o majorare de 7,5% fata de 2005.



Inflatie peste tinta BNR

Ministerul Finantelor estimeaza ca rata inflatiei va fi anul viitor cu 0,5 puncte procentuale peste tinta bancii centrale, respectiv de 5,5%, cu o rata medie de 6,3%.

Conform notei de fundamentare a proiectului de buget, alinierea preturilor administrate la valorile de referinta din Uniunea Europeana, anticiparea unei cresteri temporare a preturilor unor produse alimentare ca efect al inundatiilor, precum si perspectiva cresterii pretului international al petrolului pot genera o deviere de la tinta de inflatie stabilita pentru anul viitor.

Pentru anul acesta, Ministerul Finantelor ia in calcul o estimare de inflatie de 7,5%, respectiv o rata medie de 8,8%. razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO