Austria

BauMax a intrat pe piata cu planuri de investitii de 250 mil. euro

BauMax a intrat pe piata cu planuri de investitii de 250 mil. euro

BauMax este in prezent singurul investitor austriac in retailul romanesc, dominat de francezi si nemti

26.10.2007, 22:03 113

Lantul austriac de magazine de bricolaj BauMax va ajunge la o retea de 25 de magazine in Romania la orizontul anului 2012, prin investitii de circa 10 mil. euro pentru fiecare deschidere. Compania a inaugurat primul magazin BauMax din Romania anul trecut, la Brasov, ajungand in prezent la 4 unitati. In acest an vor fi deschise alte doua magazine austriece de bricolaj, la Craiova si Oradea.
BauMax este in prezent singurul investitor austriac in retailul romanesc, dominat de companii franceze si germane.
Retailerul are in plan o retea de 25 de unitati pe piata locala, insa pe termen lung reteaua ar putea ajunge chiar si la 40 de magazine, in functie de evolutia pietei constructiilor.
Austriecii de la BauMax merg pe parteneriate cu dezvoltatori de proiecte comerciale, pentru a-si asigura anul viitor cea mai rapida expansiune din retailul de bricolaj. Compania va ajunge la 11 unitati operationale la finele anului viitor, prin investitii de 10 mil. euro pe magazin (neincluzand primul stoc de marfa). Cinci din cele 11 magazine BauMax vor fi spatii inchiriate in centre sau parcuri comerciale, ceea ce-i permite retailerului sa aiba cea mai dinamica expansiune de pe piata de profil in 2008.
Pentru intrarea in Capitala, planificata pentru 2008, BauMax colaboreaza cu un alt investitor austriac, Sparkassen Immobilien, companie din grupul Erste.
Acesta dezvolta cel mai mare mall din sudul Bucurestiului, Sun Plaza, un proiect de 150 mil. euro care va avea ca ancora un magazin BauMax si un hipermarket Cora.
Insa retailerul austriac de bricolaj a avut pana in prezent cele mai multe colaborari cu belgienii de la BelRom, care au investit in dezvoltarea mai multor proiecte comerciale in provincie sub numele de European Retail Park.
In Romania, BauMax si-a ales jumatate din furnizorii de materiale de constructie si bricolaj de pe piata locala, carora le-a propus si listarea produselor in magazinele din alte tari in care reteaua este prezenta.
BauMax este o afacere de familie, liderul pietei austriece de profil si unul dintre primele 12 lanturi europene de bricolaj. Compania a fost infiintata in urma cu 30 de ani in Kindberg, Austria. In paralel cu dezvoltarea pe piata romaneasca, grupul BauMax pregateste intrarea si in Bulgaria, programata pentru anul 2008.
Pe piata romaneasca, austriecii vad un potential de crestere pe baza dezvoltarii sectorului constructiilor, insa si preturi ale terenurilor superioare, in anumite cazuri, celor din Austria. Boom-ul de pe piata imobiliara reprezinta, de altfel, unul dintre elementele care ar putea decelera ritmul de extindere a retelelor straine de comert in Romania.
Retelele de bricolaj din Romania detinute de companii internationale ar putea ajunge la peste 60 de unitati la sfarsitul anului 2008, potrivit planurilor de extindere anuntate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO