Austria

Industrie - Jumatate de miliard de euro in industria lemnului

Industrie - Jumatate de miliard de euro in industria lemnului

Gerald Schweighofer isi concentreaza afacerile in Romania. Pe piata locala, detine trei fabrici, doua de prelucrare a lemnului si una de mobila

25.10.2009, 15:19 62

Companiile austriece din industria de prelucrare a lemnuluiprecum Holzindustrie Schweighofer, Kronospan si Egger ruleazaafaceri de circa jumatate de miliard de euro pe piata locala, insaniciuna nu a reusit sa treaca pe profit in 2008 in pofidainvestitiilor derulate.

Cea mai mare durere de cap pentru jucatorii de pe aceasta piatao reprezinta acum instabilitatea politica, HolzindustrieSchweighofer anuntand recent ca opreste investitiile "pana lastabilizarea situatiei".

GeraldSchweighofer, austriacul ce isi concentreaza afacerile in Romania,a venit cu circa 300 mil. euro pe piata locala, unde detine treifabrici, doua de prelucrare a lemnului si una de mobila, 11.000 dehectare de padure in mai multe judete din tara, un hotel de 100 decamere in Radauti si mai multe investitii in energie regenerabila.El este si unul dintre cei mai mari angajatori din aceastaindustrie, in cadrul grupului lucrand circa 1.400 de oameni.

Omul de afaceri a semnat la inceputul acestui an preluareafostei fabricii IKEA de la Siret, unde a demarat activitatea si are100 de angajati. In ceea ce priveste, fabricile de la Sebes siRadauti, circa 80% din productie merge la export in zone precumAsia, Europa si Orientul Mijlociu.

Grupul Kronospan a anuntat ca a finalizat o investitie de 200 demilioane de euro intr-o fabrica de placi din lemn pentruconstructii (OSB - Oriental Strand Board) situata pe un teren de 46de hectare din Brasov. Pe langa acestea, austriecii mai detincapacitati de productie la Sebes, unde produce PAL (placiaglomerate din lemn) si MDF (medium-density fibreboard), materialefolosite in principal in industria mobilei. Noua unitate de laBrasov va avea 500 de angajati si o productie de 350.000 metri cubianual.

Rivalul de Egger pluseaza la randul sau cu investitii de sute demilioane de euro, prima parte a proiectului fiind dejafinalizata.

Anul acesta, spre exemplu, ei aveau programate 53 mil. europentru constructia unei centrale pe baza de biomasa si a uneiunitati de productie a adezivilor.

Investitia pentru centrala termica, a carei capacitate de ardereva fi de 40,5 MW, este de 13 milioane de euro. Celalalt proiect, de40 de milioane de euro, vizeaza constructia unei fabrici deadezivi.

Toate investitiile derulate de austrieci nu i-au adus pe profit,insa ramane de vazut in ce masura situatia se va schimba.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO