Auto

APIA: Vânzările de maşini electrice se vor dubla şi în 2023

APIA: Vânzările de maşini electrice se vor dubla şi...

Autor: Bogdan Alecu

03.02.2023, 00:07 431

Autoturismele „electrificate“, respectiv cele electrice, precum şi cele full hybrid vor ajunge să deţină în 2023 o cotă de piaţă de 28,9%, potrivit estimărilor Asociaţiei Producătorilor şi Importatorilor de Automobile (APIA). În acest context, cota de piaţă a maşinilor electrificate înmatriculate în România o să fie cu 18,9% mai mare decât cea a autoturismelor diesel, respectiv cu aproximativ 26.600 de unităţi mai mult. Din această analiză se estimează că în anul 2023 vor fi înmatriculate de două ori mai multe autoturisme electrificate faţă de cele cu motorizare diesel.

„Autoturismele full electrice vor deţine o cotă de piaţă de 14% în anul 2023 faţă de anul 2022, când reprezentau doar 9,1% din piaţa de autoturisme. În anul 2022 s-a înregistrat o uşoară creştere (4,5%) a achiziţiilor de autoturisme în general, iar cele «verzi» au performat (49% faţă de anul 2021). Pentru anul 2023 prognozăm continuarea tendinţei de creştere a autoturismelor electrice înmatriculate - 46,8% faţă de anul 2022“, a explicat Dan Vardie, preşedintele APIA.

El a subliniat că estimarea pentru o creştere de 70% a înmatriculărilor de maşini electrice noi în 2023 este una pesimistă, piaţa având potenţial pentru un avans mai mare, având în vedere că bugetele alocate programului Rabla Plus va creşte.

„În plus, avem un mare producător american care tocmai a micşorat preţurile maşinilor electrice, iar un al doilea i-a urmat exemplul. Toţi care îşi vor permite vor mai reduce preţurile iar cei mici, nu vor face faţă presiunilor financiare. În România vom avea în plus în a doua jumătate a anului programul Rabla Comercial pentru vânzările de flote de maşini electrice. După 2025 poate vom vedea o strategie diferită de susţinere a maşinilor electrice, iar Norvegia este o sursă de inspiraţie“, a explicat preşedintele APIA. El a subliniat că Asociaţia a venit cu ideea unui prag e 75.000 de euro pentru prima programului Rabla Plus, de 10.000 de euro, însă o decizie va fi luată de Ministerul Mediului.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro