Auto

ASF modifică normele pentru asigurările RCA pentru a preveni măsuri de infringement din partea Comisiei Europene

 ASF modifică normele pentru asigurările RCA pentru a...

Autor: Roxana Rosu

19.08.2021, 15:02 2657

ASF a pus în dezbatere publică proiectul de Normă pentru modificarea şi completarea Normei A.S.F privind asigurările RCA, pentru a elimina anumite prevederi care făceau obiectul unei măsuri de infringement din partea Comisiei Europene.

Proiectul are în vedere abrogarea sau modificarea prevederilor actualei normei ASF în domeniu, care nu sunt conforme cu prevederile legislaţiei europene sau fac obiectul discuţiilor purtate cu serviciile Comisiei Europene (COM) în cauza de infringement 2018/4075 .

Măsura Comisiei Europene are la bază constatarea neîndeplinirii de către România a obligaţiilor de stat membru UE privind incompatibilitatea cu Directiva Solvabilitate II şi Directiva MTPL a unor dispoziţii ale legislaţiei româneşti referitoare la asigurarea de răspundere civilă auto adoptate în 2017, se arată în nota de fundamentare a proiectului de lege.

”Se are totodată în vedere eliminarea riscului juridic ca prevederile normei sau sancţiunile aplicate de către A.S.F. societăţilor în cazul încălcării acestora să poată fi contestate în faţa instanţelor de judecată şi anulate, în condiţiile date de prevederile art. 148 alin. (2) şi (4) din Constituţia României1”, spune anunţul ASF.

potrivit proiectului propus, tarifele de primă practicate vor fi certificate de către un actuar avizat, în baza unui raport scris transmis asigurătorului RCA, în care acesta atestă cel puţin faptul că: a) tarifele au fost calculate în conformitate cu dispoziţiile legale în vigoare; b) calitatea datelor utilizate respectă cerinţele menţionate de dispoziţiile legale în vigoare.

Raportul se transmite asigurătorului RCA în termen de maximum 20 de zile de la punerea în aplicare a tarifelor de primă.

De asemenea, indiferent de canalul de distribuţie utilizat, asigurătorul  practică aceeaşi primă de asigurare netă de cheltuieli de distribuţie, stabilită pe baza criteriilor specifice unui asigurat.


 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO