Auto

Prima maşină de familie alimentată de soare poate parcurge 700 de km. VIDEO

Prima maşină de familie alimentată de soare poate...

Autor: Cătălina Butan

10.08.2013, 17:22 1447

O echipă de ingineri olandezi au construit prima maşină de familie alimentată cu energie solară poate parcurge până la 700 de km într-o zi senină, când este complet încărcată, dublu faţă de capacitatea unui motor electric standard, scrie Daily Mail.

Cu panouri solare largi dispuse pe capotă, maşina Stella produce de două ori mai multă energie decât consumă, şi poate parcurge 400 de km fără să fie alimentată de soare şi până la 700 de km într-o zi senină.

Construită cu materiale de ultimă generaţie, precum aluminiu topit la temperaturi înalte şi fibre de carbon, maşina cântăreşte 380 de kg.

“Deoarece maşina este parcată 90% din timp în faţa casei sau biroului, am constatat că 10 din 12 luni, maşina produce mai multe energie decât foloseşte”, a spus managerul proiectului Stella, Lex Hoefsloot, de la Universitatea Tehnologică din Eindhoven.

“Maşina produce de asemenea de două ori mai multe energie necesară pentru parcurgerea unor distanţe normale iar în curând vom obţine o licenţă de conducere  de la autorităţi”, a mai spus el.

Maşina este încă scumpă deoarece este un prototip şi produsă manual, dar în cazul în care modelul va fi produs în serie, preţul va fi unul accesibil pentru o familie cu venit mediu. Panourile solare de pe capota maşinii costă doar 3.000 de euro.

Inginerii noştri vor avea în vedere pentru următoarele modele creşterea nivelului de confort şi creşterea eficienţei energiei solare.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO