• Leu / EUR4.7600
  • Leu / GBP5.5029
  • Leu / USD4.2821
Auto

Reacţia ROMATSA: Piloţii Blue Air ştiau că aterizează pe pistă cu zăpadă umedă şi coeficient de frânare mediu

Reacţia ROMATSA: Piloţii Blue Air ştiau că aterizează pe pistă cu zăpadă umedă şi coeficient de frânare mediu

Autor: Emil Popescu

7 ian 2016 1237

Un avion al Blue Air cu 116 persoane la bord (110 pasageri şi 6 membri ai echipajului), care efectua o cursă charter pe ruta Bucureşti - Cluj - Barcelona, a ieşit de pe pistă la aterizarea pe aeroportul din Cluj, fără să existe persoane rănite. Potrivit operatorului low-cost, incidentul a avut loc în condiţii meteo dificile, cu ninsoare şi zăpadă depusă pe suprafaţa pistei, dar în limitele admise pentru operare.

ROMATSA a anunţat, într-un comunicat, că la ora 07:20 aeroportul a solicitat accesul pe pistă a mai multor utilaje pentru deszăpezire.

"Informaţiile privind timpul solicitat de curăţare a pistei au fost transmise de către aeroport către ROMATSA, informaţii pe care controlorii de trafic aerian le-au transmis, la rândul lor, piloţilor; ROMATSA şi-a dat acordul. La ora 07:51 aeroportul a informat turnul de control că pista a fost eliberată. Controlorii de trafic aerian ai ROMATSA au respectat procedura de comunicare cu echipajul aeronavei şi personalul aeroportului privind informarea legată de disponibilitatea pistei şi nu au intervenit în activitatea de curăţare a pistei de către aeroport. La ora 7:52, controlorii de trafic aerian ROMATSA au informat piloţii aeronavei care executau manevra de apropiere că pista este contaminată cu zăpadă umedă de 3 mm şi are un coeficient de frânare mediu. La ora 08:00 aeronava Blue Air a aterizat", arată ROMATSA.

Administraţia Serviciilor de Trafic Aerian menţionează că nu are niciun fel de atribuţii privind curăţarea pistei şi nici privind stabilirea stării acesteia. "ROMATSA primeşte informaţiile privind starea pistei de la aeroport şi le comunică piloţilor", menţionează sursa citată.

Conform Blue Air, în faza finală de frânare din cadrul procedurii de aterizare comandantul aeronavei a observat ca aderenţa pe pistă nu este suficient de mare pentru a permite oprirea în limitele pistei de aterizare, avionul alunecând circa 10 metri în afara acesteia.

Directorul Aeroportului din Cluj, David Ciceo, a susţinut că, joi dimineaţă, când ningea, condiţiile de aterizare pe aeroport erau corespunzătoare şi că piloţii avionului care a ieşit de pe pistă le cunoşteau, adăugând că aceştia ar fi cerut să aterizeze întrucât nu mai aveau combustibil suficient.

Blue Air a negat însă că piloţii ar fi solicitat o aterizare de urgenţă şi a informat că exista suficient combustibil în momentul aterizării, în conformitate cu reglementările în vigoare.

În urma incidentului, aeroportul din Cluj a fost închis, până în jurul orei 14:00. În aşteptarea redeschiderii, trei avioane Wizz Air, care veneau de la Paris, Valencia şi Luton, au survolat aeroportul, unul dintre ele pentru mai bine de o oră. La puţin timp după redeschidere cele trei aeronave au aterizat fără incidente.

Principalele valute BNR - marţi, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.7600
Diferență: 0,1052
Ieri: 4.7601
Azi: 4.2821
Diferență: 0,2388
Ieri: 4.2726
Azi: 5.5029
Diferență: -0,4505
Ieri: 5.5266
Azi: 4.3275
Diferență: 0,6349
Ieri: 4.3205