Auto

Statul roman incheie negocierile cu Ford pentru Craiova, dar semnarea contractului se amana

Statul roman incheie negocierile cu Ford pentru Craiova, dar semnarea contractului se amana
03.09.2007, 18:16 25

Semnarea contractului de privatizare nu va avea loc in aceasta saptamana, desi negocierile vor fi finalizate, deoarece contractul trebuie aprobat de Guvern.
"Contractul cu Ford nu va fi semnat saptamana viitoare pentru ca mai sunt doua puncte care trebuie clarificate, apoi trebuie aprobat de Guvern. Ultimele puncte ale contractului vor fi discutate luni (astazi - n. r), cand le si vom finaliza", au declarat pentru Mediafax surse apropiate negocierilor.
Premierul Calin Popescu Tariceanu a declarat in urma cu o saptamana ca negocierile cu Ford pentru Automobile Craiova pot fi incheiate in perioada imediat urmatoare, foarte probabil la inceputul lunii septembrie, iar proiectul de lege va fi aprobat de Guvern ulterior, dupa semnarea contractului.
"Negocierile sunt avansate si sper ca intelegerea sa fie semnata la inceputul lunii septembrie. Legea speciala pentru vanzarea Automobile Craiova va fi aprobata de Guvern dupa semnarea contractului de privatizare", a spus Tariceanu.
Potrivit unor surse oficiale, AVAS negociaza cu Ford o formula juridica legata de terenurile uzinei, a caror valoare ar trebui sa majoreze pretul pentru actiunile companiei, aceasta fiind singura problema ramasa de rezolvat inaintea semnarii contractului.
Problema datoriilor Automobile Craiova a fost solutionata prin introducerea unei clauze prin care compania americana este asigurata ca nu se va confrunta dupa preluarea uzinei cu solicitari din partea creditorilor pentru vechile restante si incearca sa clarifice situatia activelor imobiliare ale companiei.
La constituirea societatii Daewoo Automobile Romania s-a convenit, prin contractul de societate, ca Automobile Craiova sa transfere catre aceasta dreptul de proprietate asupra tuturor terenurilor, cladirilor, masinilor, echipamentelor, vehiculelor, dispozitivelor si oricaror alte active construite sau utilizate de Automobile pe acele terenuri. Astfel, toate capacitatile de productie ale Automobile Craiova se afla in prezent in proprietatea Daewoo Automobile Romania, cu exceptia celor care, datorita gradului de uzura, au fost deja casate.
AVAS a anuntat, in urma cu trei saptamani, ca a solicitat Ford sa imbunatateasca oferta financiara pentru Automobile Craiova si ca trecerea societatii in proprietate privata va fi efectuata pe baza unei legi speciale. Oferta financiara imbunatatita pentru preluarea uzinei va fi depusa dupa ce reprezentantii constructorului american si ai statului roman vor agrea forma finala a contractului de privatizare.
Reprezentantii Ford au prezentat premierului Tariceanu si comisiei de privatizare a Daewoo Craiova, in luna iulie, oferta tehnica pentru preluarea fabricii, anuntand ca in 2012 cheltuielile anuale ale companiei in Romania se vor ridica la un miliard de euro.


Calendarul privatizarii Automobile Craiova

30 august 2006: Statul a rascumparat 51% din actiunile detinute de Daewoo.
9 aprilie 2007: AVAS a publicat anuntul privind intentia de vanzare a 72,4% din actiunile Automobile Craiova.
5 iulie 2007: AVAS a inregistrat o singura oferta pentru preluare din partea Ford Motor Company.
3 septembrie 2007: Incheierea negocierilor de privatizare a companiei Automobile Craiova

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO