Burse - Fonduri mutuale

Dobânzile la credite au dus Turbomecanica din nou pe pierdere

Dobânzile la credite au dus Turbomecanica din nou pe pierdere

Autor: Adrian Cojocar

01.11.2012, 00:05 483

Producătorul de componente pentru industria aeronautică Turbomecanica Bucureşti (TBM), controlat de salariaţi, şi-a redus pierderile în primele nouă luni cu 58%, la 5,9 milioane de lei (circa 13,3 mil. euro), iar afacerile companiei au urcat cu 8,2%, ajungând la 34,4 milioane de lei (7,8 milioane de euro).

În trimestrul al treilea compania a continuat să acumuleze pierderi, care s-au ridicat la circa 1,5 mil. lei şi au fost determinate în cea mai mare parte de dobânzile plătite la creditele contractate de companie, care au avut ca scop acoperirea unor pierderi din activitate înregistrate de Turbomecanica în anii de criză. În acest an conducerea a reuşit să redreseze activitatea la nivel operaţional, înregistrând un câştig de 413.000 de lei în primele nouă luni, dar acest câştig nu a fost suficient pentru a acoperi pierderile din activitatea financiară.

Speranţa salariaţilor Turbomecanica stă în prezent în valorificarea unor terenuri pe care compania le deţine în Capitală, şi din care speră să obţină circa 11 mil. euro pentru a-şi acoperi o parte din datorii şi a reduce astfel presiunea dobânzilor la credite, care

s-au ridicat la aproape 4,2 mil. lei (0,9 mil. euro) în primele nouă luni. În acest scop Turbomecanica a anunţat în luna august a anului trecut că intenţionează să vândă clădiri şi terenuri în suprafaţă de 34.000 pentru suma de minimum 50 milioane de lei (11,1 milioane de euro).

Situaţia financiară a companiei este foarte dificilă, Turbome canica având la finele lunii septembrie restanţe de 9,9 mil. lei (2,2 mil. euro) atât la furnizori, cât şi la stat, şi a rămas în urmă şi cu plata dobânzilor la credite.

Compania a trecut printr-o restructurare în urma căreia numai în ultimul an circa 100 de angajaţi au părăsit producătorul de componente pentru industria aeronautică, respectiv aproape un sfert din numărul total. În prezent Turbomecanica mai are 330 de salariaţi, faţă de 738 câţi avea în 2008.

Criza a lovit puternic profitabilitatea companiei, care de la un profit de 16,5 mil. lei (4,1 mil. euro) şi afaceri de 104,3 mil. lei (26 mil. euro) în anul 2006 a ajuns anul trecut la pierderi de 19,4 mil. lei (4,6 mil. euro), iar afacerile s-au diminuat cu 55%, la 46,5 mil. lei (10,6 mil. euro). Actualul preşedinte şi director general al companiei Radu Viehmann deţine 25,92% din acţiuni, în timp ce Dana Maria Ciorapciu controlează 15,16% din titluri. Pe bursă, acţiunile Turbomecanica au atins cel mai redus nivel din ultimii zece ani după ce au scăzut cu 38% de la începutul anului. Capitalizarea actuală a companiei este de 10,8 mil. lei (2,4 mil. euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO