Eveniment

Promisiunile ministrului Agriculturii sunt doar pe hârtie: fondurile europene pentru irigaţii nu au fost suplimentate

 Promisiunile ministrului Agriculturii sunt doar pe hârtie: fondurile europene pentru irigaţii nu au fost suplimentate

Autor: Gabriel Razi

14.08.2012, 11:49 594

Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP) pune la bătaie în perioada 3-28 septembrie aproximativ 25,5 milioane de euro pentru fermierii ce vor să facă investiţii cu bani europeni în sisteme de irigaţii.

Anunţul făcut de APDRP nu este însă în concordanţă cu promisiunile făcute săptămâna trecută de ministrul Daniel Constantin. Şeful de la Agricultură a anunţat că va suplimenta fondurile europene disponibile pentru irigaţii până la aproximativ 60 de milioane de euro în funcţie de cererea venită din partea fermierilor.

Proiectele depuse în cadrul aşa-numitei "măsuri 125 - componenta a1" organizaţiile fermierilor (OUAI) pot face investiţii în modernizarea sau retehnologizarea sistemelor de irigaţii pentru staţii de pompare sau de contorizare dar şi pentru alte lucrări de îmbunătăţiri funciare.

Plafonul maxim al fiecărui proiect este de 1 milion de euro, Uniunea Europeană acoperind întreaga sumă cheltuită pentru investiţiile de utilitate publică (ce deservesc întreaga comunitate).

În prezent pentru dezvoltarea infrastructurii de irigaţii sunt în derulare 48 de proiecte de investiţii pe fonduri europene cu o valoare totală de 62,2 milioane de euro.

Cheltuielile rambursate pentru aceste proiecte sunt însă zero, potrivit informaţiilor oferite recent de Achim Irimescu, secretar de stat în cadrul Ministerului Agriculturii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO