Bănci și Asigurări

1 iulie este data estimată de transfer al clienţilor de retail ai Citi la Raiffeisen. Ce urmează pentru cei 100.000 de clienţi care trebuie să-şi schimbe banca

1 iulie este data estimată de transfer al clienţilor de...

Autor: Razvan Voican

27.03.2013, 12:12 4138
Transferul clienţilor persoane fizice ai Citibank către Raiffeisen Bank ar trebui să fie finalizat la 1 iulie, conform estimărilor actuale, urmând ca mai departe, în decursul unei perioade de tranziţie preconizate să dureze până undeva în T4, Citi să continue să administreze conturile, produsele şi serviciile, dar în numele şi pe seama austriecilor până la încheierea procesului de integrare în sistemul Raiffeisen.
 
Este pentru prima dată pe piaţa bancară locală când un număr important de clienţi de retail – peste 100.000 – trebuie să-şi schimbe banca în urma unei tranzacţii de vânzare-cumpărare de portofoliu între două instituţii de credit.
 
Clienţii respectivi nu vor suporta niciun cost de transfer, însă rămâne de văzut care vor fi condiţiile contractuale care le vor fi propuse de Raiffeisen în funcţie de diferitele produse şi servicii cumpărate iniţial de la Citi şi de posibilităţile de încadrare a acestora în oferta băncii cu capital austriac.
 
Dacă în cazul creditelor de nevoi personale nu este necesară exprimarea acceptului de transfer din partea clienţilor, pentru depozite, conturi curente, conturi de economii, descoperit de cont sau produse de investiţii Citi solicită transmiterea unui formular semnat de acceptare, respectiv a unui formular de obiecţiune la transfer, după caz.
 
Clienţii care nu sunt de acord să fie preluaţi de Raiffeisen şi îşi aleg altă bancă pot denunţa contractul cu Citi în termen de două luni de la primirea notificării de transfer. De la data denunţării clienţii în cauză vor avea la dispoziţie maximum o lună pentru a achita toate sumele datorate Citibank, respectiv pentru a-şi retrage toate sumele din conturi.
 
Pe parcursul perioadei de tranziţie clienţii vor putea accesa în continuare call center-ul Citi (CitiPhone), iar posesorii de carduri de credit vor beneficia mai departe de serviciile CitiAlert şi E-statement. Odată ce integrarea datelor din sistemul de carduri al Citi în cel al Raiffeisen se va finaliza, banca austriecilor va emite noi carduri şi va trimite notificări în cazul unor eventuale modificări ale limitelor de credit.
 
Citibank precizează că transferul nu determină vreo accelerare a rambursării sumelor datorate de clienţi. Totuşi, în cazul în care un client refuză transferul către Raiffeisen, trebuie să achite integral datoriile către Citi.
 
Banca americană are în portofoliu şi un card co-branded cu Vodafone în privinţa căruia Raiffeisen ar urma să facă o nouă ofertă după încheierea perioadei de tranziţie. Austriecii vând propriul card de cumpărături emis în parteneriat cu operatorul telecom.
 
Din cauza dificultăţilor tehnice de integrare a datelor clienţilor Citi în sistemul Raiffeisen, aceştia nu vor avea acces pe perioada de tranziţie la reţeaua de unităţi şi de bancomate a austriecilor, ci numai după încheierea acesteia.
 
Depozitele cu dobândă fixă deschise la Citi vor fi preluate ca atare de Raiffeisen, nefiind afectate de transfer.
 
Un caz aparte îl reprezintă depozitele structurate de tipul dual currency care nu vor fi transferate către Raiffeisen, contractele urmând să înceteze la expirare. Banca austriacă are propria ofertă de depozite structurate, inclusiv dual currency.
 
Nici contractele de asigurare cu componentă investiţională nu sunt incluse în transferul către Raiffeisen, acestea putând fi continuate de fiecare client pe cont propriu.
 
În schimb, Raiffeisen va prelua custodia şi deţinerile în fonduri de investiţii ale clienţilor din gama Citigold, chiar dacă nu oferă în prezent acces la fondurile respective.
 
Dacă din diferite motive calendarul centrat pe data de transfer de 1 iulie nu va putea fi respectat, ambele bănci vor transmite clienţilor o notificare comună.
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO