Bănci și Asigurări

24 de banci au imprumutat BCR cu 400 mil. dolari

01.04.2005, 00:00 15

Bancile de talie regionala au fost printre cei mai interesati finantatori care au participat la subscrierea creditului sindicalizat in valoare de 400 milioane de dolari (circa 307 mil. euro) pe care Banca Comerciala Romana (BCR) l-a inchis ieri.

Majoritatea creditorilor sunt grupuri bancare care deruleaza operatiuni curente pe piata romaneasca sau sunt pe punctul de a-si face intrarea. Astfel, cea mai consistenta suma subscrisa a venit din partea Alpha Bank, care a investit 40 de milioane de dolari. De asemenea, Erste Bank - nerabdatoare sa faca o achizitie in Romania, si concurenta sa Raiffeisen Zentralbank au participat cu cate 30 de milioane de dolari.


In total la tranzactie au participat 24 de institutii financiare, care au acceptat o dobanda cu 0,725 puncte procentuale peste rata LIBOR la trei luni. In aceasta saptamana, dobanda interbancara pe piata londoneza la imprumuturile in dolari cu scadenta la trei luni este de 3,06% pe an.


Potrivit BCR, costul imprumutului este cel mai scazut dintre toate finantarile obtinute pana in prezent de o companie romaneasca, fara garantia statului.


Creditul a fost aranjat de Bank Austria Creditanstalt, Calyon - banca de investitii a grupului francez Credit Agricole-Citibank si WestLB, care au contribuit cu cate 36 de milioane de dolari.


Imprumutul are o maturitate de cinci ani si o perioada de gratie de patru ani, interval in care BCR va plati numai dobanda anuala.


"Jumatate din acest imprumut este menita sa finanteze proiectele pe termen mediu si lung ale clientilor BCR", a declarat Nicolae Danila, presedintele executiv al BCR.


Cealalta jumatate va fi folosita pentru plata in avans a unui imprumut sindicalizat, in valoare de 200 milioane dolari, contractat de BCR in luna martie a anului trecut.


Danila spune ca noul imprumut sindicalizat a fost obtinut de BCR la un cost foarte bun, numai pe baza propriei bonitati si a reputatiei de care se bucura banca pe piata internationala.


Pe langa bancile amintite, la strangerea celor 400 de milioane de dolari pentru BCR au mai participat banci de talii diferite si din zone geografice la fel de diferite, dar in mare parte apropiate Romaniei: Bayerische Hypo- und Vereinsbank - 25 milioane dolari, DEPFA Investment Bank - 22 milioane de dolari, Mizuho Corporate Bank -15 milioane de dolari, EFG Eurobank Egrasias - 15 milioane de dolari, Magyar Kulkereskedelmi Bank - 10 milioane dolari, OTP Bank - 10 milioane dolari, RaiffeisenlandesbankOberosterreich Aktiengesellschaft - 10 milioane dolari, Wachovia Bank - 10 milioane de dolari, Akbank T.A.S. - 7,5 milioane dolari, American Express Bank - 5 milioane dolari, Baden-Wurttembergische Bank - 5 milioane dolari, Banca Nazionale del Lavoro - 5 milioane dolari, Chang Hwa Commercial Bank - 5 milioane dolari, Anglo Irish Bank - 3 milioane dolari, Raiffeisenverband Salzburgreg - 3 milioane dolari, Zivnostenska Banka - 3 milioane dolari, MISR Romanian Bank 2,5 milioane dolari.


BCR este cea mai mare banca din Romania, gestionand active de aproximativ 6 miliarde de euro la sfarsitul lui 2004, in crestere cu 1,6 miliarde de euro fata de sfarsitul anului 2003. Potrivit datelor preliminare, la finele anului 2004 profitul brut al BCR a fost de 215 milioane de euro. Banca opereaza in prezent 316 sucursale si agentii, avand unitati in toate orasele cu peste 10.000 de locuitori si peste 4,6 milioane clienti.


Potrivit ultimelor informatii, BCR va avea de asteptat privatizarea CEC inainte ca statul sa-i caute un cumparator. De asemenea, a cazut varianta listarii prealabile a unui pachet de actiuni.
razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO