Bănci și Asigurări

ABN Amro deschide ferestre catre piata pentru clientii sai

09.02.2005, 00:00 23



ABN Amro Bank Romania a lansat ieri oficial serviciul Deal Station, prin care ofera posibilitatea clientilor corporate de a accesa date privind piata valutara si monetara online, in timp real si de a da ordine de cumparare, respectiv de plasare.



"Deal Station este un serviciu disponibil non-stop, care permite incheierea de tranzactii valutare si monetare in timp real. Lansat la nivel international in anul 2000, noul serviciu este o premiera pe piata romaneasca", a declarat presedintele ABN AMRO Bank Romania, Henk Mulder, in cadrul unei conferinte de presa.



El a afirmat ca, la nivel global, clientii care utilizeaza DealStation genereaza tranzactii a caror valoare reprezinta 40% din totalul operatiunilor realizate de catre ABN AMRO pe piata valutara si monetara.



Mulder considera ca principala directie de dezvoltare a bancii in viitor, atat pe segmentul de corporate, cat si pe cel de retail, va fi oferirea de servicii cu un nivel ridicat de complexitate, care aduc valoare adaugata utilizatorilor. "Directia pe care o vom aborda va fi cea a dezvoltarii de astfel de servicii, si mai putin a largirii retelei de sucursale", a declarat el. Presedintele sustine insa ca pe parcursul acestui an banca va mai deschide noi unitati, iar investitiile, mai ales pe segmentul de retail vor fi substantiale.



Cosmin Bucur, Head of Financial Markets Distribution, a afirmat ca, intr-o prima faza, serviciul Deal Station va fi disponibil clientilor mari companii, care tranzactioneaza sume importante pe piata valutara si monetara, fara a exista o limita in acest sens. "Prin profilul lor, acesti clienti au nevoie de un sistem care sa le ofere posibilitatea sa efectueze tranzactii rapid si in timp real. In plus, in cadrul acestor companii exista si o descentralizare a procesului decizional. Astfel, persoana cu atributii in acest domeniu poate lua o decizie int-un interval scurt de timp daca apreciaza cotatia pentru o valuta ca fiind una favorabila", a spus Bucur. El sustine ca acest serviciu va fi oferit gratuit clientilor, banca urmand sa inregistreze venituri din spread-urile de cotatii.



In viitor, ABN va lua in considerare extinderea serviciului DealStation si catre clientii persoane fizice. In faza urmatoare de implementare a Deal Station serviciul va permite efectuarea de operatiuni SWAP.



"Banca noastra este pregatita sa ofere si alte servicii privind pietele financiare, cum ar fi cele legate de instrumente derivate, datorita experientei pe care grupul o detine. Din acest punct de vedere, nu asteptam decat aprobarea Bancii Nationale pentru tranzactionarea acestor instrumente, care speram sa vina in prima jumatate a acestui an", a declarat Martin Bakelaar, director al Departamentului Piete Financiare.



Prin Deal Station tranzactiile valutare pot fi perfectate la cursul spot, cursul din ziua respectiva sau cursul din ziua care urmeaza. Clientii serviciului vor avea posibilitatea sa vizualizeze cotatii pentru operatiunile valutare la termen, cu scadenta pana la un an. Toate tranzactiile efectuate pot fi urmarite, pe masura ce sunt executate. De asemenea, serviciul permite constituirea de depozite in lei si valuta.



Raportarea si decontarea tranzactiilor vor fi efectuate direct, sistemul oferind clientului posibilitatea de a vizualiza, in ansamblu, toate tranzactiile derulate prin intermediul ABN AMRO Bank. DealStation poate arhiva operatiunile efectuate de catre o companie. In functie de necesitati, pot fi generate diferite rapoarte pe baza unor parametri definiti de sistem.



Conectarea la DealStation va fi posibila prin intermediul paginii de internet a ABN AMRO, iar accesul este conditinat de obtinerea unui nume de utilizator si a unei parole, pe care clientul le va primi de la doua departamente diferite din cadrul bancii pentru a preintimpina eventualele fraude.
liviu.chiru@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO