Bănci și Asigurări

Acordul BNR şi MF cu cele 9 bănci străine mari privind menţinerea expunerilor n-a fost prelungit

Autor: Razvan Voican

17.03.2011, 14:27 42

Cele 9 bănci străine mari care fac parte din "Iniţiativa Viena"nu au semnat o nouă înţelegere cu reprezentanţii statului românprivind menţinerea expunerilor, părţile considerând că o asemeneaformulă nu mai este necesară, afirmă surse bancare.

Oficiali ai Erste Group Bank, Raiffeisen Group, Eurobank EFG,National Bank of Greece, UniCredit Group, Société Générale, AlphaBank, Volksbank International şi Piraeus Bank s-au întâlnit ieri laBruxelles cu reprezentanţi ai Comisiei Europene şi ai FMI pentru adiscuta oportunitatea menţinerii acordului.

Au participat şi reprezentanţi ai BNR şi MF, concluzia fiind căbăncile şi-au îndeplinit angajamentele de a menţine expunerile înmare şi de consolida capitalul filialelor locale, solvabilitatearămânând peste pragul de 10%.

Cele 9 bănci şi-au reafirmat angajamentul pe termen lung faţă deRomânia.

Aceasta a fost a cincea întâlnire de la semnarea acordului de laViena în urmă cu doi ani. La reuniune a fost reprezentată şi BancaCentrală Europeană în calitate de observator.

Anul trecut, părţile conveniseră deja o flexibilizare aangajamentului de menţinere a expunerilor, la 95% din nivelulînregistrat în martie 2009. Unele bănci chiar şi-au majoratexpunerile faţă de acest prag, câştigând cotă de piaţă.

Acordul de la Viena a jucat un rol foarte important înasigurarea surselor de finanţare a deficitului bugetar, cele maimari bănci dintre cele 9 făcând achiziţii masive de titluri de stat(în lei şi în euro), în condiţiile în care aceasta era şiprincipala variantă de menţinere a expunerilor ca urmare aprăbuşirii cererii de credite.

În aprilie expiră angajamentul formal al băncilor străine de amenţine o solvabilitate minimă de 10% la subsidiarele din regiune.În cadrul discuţiilor de la Bruxelles s-a convenit ca mai departesă se meargă pe abordări bilaterale între fiecare bancă mare şiBNR, nivelul solvabilităţii minime necesare urmând să fie analizatde la caz la caz.

Ca şi în alte rânduri, băncile străine au reclamat nevoia uneilibertăţi mai mari în gestionarea capitalurilor de nivel de grup,susţinând că dacă fiecare reglementator din regiune fixează anumiterestricţii, băncile rămân în cele din urmă fără putere de deciziemanagerială în optimizarea utilizării capitalului disponibil.

În aceste condiţii rămâne declaraţia de principiu privindmenţinerea expunerilor, însă ar putea apărea diferenţe în funcţiede strategia fiecărei bănci în parte privind piaţa locală. Depildă, în cazul Volksbank International continuă discuţiile privindvânzarea băncilor din regiune, astfel că deocamdată este mai greude asumat obligaţii pe termen mai lung.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO