Bănci și Asigurări

Actionarul semnificativ al Mindbank a adus 5 mil. dolari de acasa

05.12.2002, 00:00 28

Banca pentru Mica Industrie si Libera Initiativa - Mindbank a obtinut un imprumut convertibil in actiuni in suma de 5 milioane de dolari de la actionarul sau semnificativ, omul de afaceri kuweitian A.H. Bahman. De altfel, acesta si-a exprimat deja intentia, potrivit conducerii bancii, de a converti in actiuni o parte din acest imprumut si de a-si creste participatia la capitalul bancii de la 16%, cat are acum, la cel putin 35%, cat ii permite statutul actual al Mindbank.
"Imprumutul este acordat pe o perioada de 5 ani, cu plata la scadenta, iar dobanda este sub 5%. Oricum, actionarul nostru semnificativ si-a exprimat dorinta de a converti acest credit in actiuni", a declarat pentru Ziarul Financiar, Ioan Prundus, presedintele Mindbank.
Alaturi de omul de afaceri kuweitian din actionaritul Mindbank mai fac parte UCECOM care detine un pachet de 26% si banca romano-egipteana MisrBank cu putin peste 9% din capital.
Banca si-a majorat in octombrie capitalul social de la 259 miliarde de lei la 324 miliarde de lei, operatiune care ii permite sa stea linistita cel putin o perioada. Pana la 31 mai  2003 bancile care activeaza pe piata romaneasca trebuie sa raporteze un capital social minim de 320 miliarde de lei, fata de 250 miliarde de lei cat a fost limita la 31 mai 2002.
Mindbank este prima banca cu capital privat autohton si strain care a fost infiintata dupa 1989, capitalul social la infiintarea bancii fiind de 1,5 miliarde de lei.
Mindbank este o banca mica pe piata bancara romaneasca, activitatea sa concetrandu-se pe segmentul firmelor mici si mijlocii. Recent banca a semnat si un partneriat cu Agentia Sapard pentru derularea de credite pentru agricultura. Anul acesta s-a  inceput si "cochetarea" cu piata leasginului prin finantarea cumpararii in special de echipamente. Banca are in prezent 11 sucursale, urmand ca anul acesta sa deschida o sucursala si la Cluj.
In 2001, Mindbank a obtinut un profit de 36,2 miliarde de lei, iar pentru acest an, conducerea bancii si-a propus, in conditiile unei inflatii de 25% pe an, o crestere in termeni reali de 10%. La sfarsitul lui octombrie profitul brut obtinut era de 53,4 miliarde de lei, cu 9,2% mai mult decat cel programat pentru tot anul.



IFC, cu un ochi pe Mindbank
Numele Mindbank a fost saptamana trecuta in atentie dupa ce International Financial Corporation(IFC), divizia de investitii a Bancii Mondiale, a anuntat ca intentioneaza sa investeasca cinci milioane de dolari in banca romaneasca sub forma unui credit convertibil in actiuni cu o maturitate de 8 ani.
Linia de finantare va fi destinata extinderii capacitatii bancii de a da credite pentru intreprinderi mici si mijlocii si pentru a acorda asistenta tehnica in dezvoltarea de proiecte de afaceri pentru mici intreprinzatori. Creditul convertibil va facilita intrarea IFC in Mindbank ca partener strategic tehnic. Potrivit unui comunicat oficial al organizatiei internationale, participatia IFC urmeaza sa conduca la imbunatatirea capacitatii de creditare a Mindbank precum si la consolidarea perspectivei pe termen lung a bancii ca jucator cu o nisa de piata sustenabila. Proiectul de finantare va fi analizat de board-ul IFC pe 15 februarie 2003.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO