Bănci și Asigurări

Actiunile Eurombank, de azi pe RASDAQ

14.04.2004, 00:00 28



Actiunile Eurombank vor putea fi tranzactionate incepand de azi la Bursa Electronica RASDAQ, banca fiind cea de-a patra listata pe piata romaneasca de capital dupa BRD, Banca Transilvania si Banca Comerciala Carpatica.



Oficialii bancii declarau ca nu au deocamdata intentia de a se finanta de pe piata de capital, iar decizia se listare a tinut cont si de succesul de care s-au bucurat actiunile altor societati din sectorul financiar cum ar fi Carpatica sau societatea de asigurari ARDAF.



Eurom este detinuta in proportie de 89,5% de grupul israelian Kolal, in timp ce peste 10.000 de alti actionari, persoane fizice si juridice detin restul de 10,5% din capitalul bancii. Grupul israelian a preluat in 2001 fosta Banca Dacia Felix, si de atunci a investit mai multe milioane de dolari - in majorari de capital, in implementarea unui nou sistem IT dar si in mutarea sediul central de la Cluj in Bucuresti.



Eurombank a intrat pe profit incepand cu trimestru al treilea al anului trecut, dupa finalizarea programului de rearanjare si reorganizare a activitatii, pe de o parte, dar si a programului de investitii initiale in sistemul informatic. Banca a incheiat anul trecut cu un profit net de 26 miliarde de lei, acesta fiind primul an profitabil de la preluarea Bancii Dacia Felix.



Volumul activelor bancare a depasit la sfarsitul anului trecut nivelul de 2.500 miliarde de lei, sursele atrase de la clientela fiind de 2.000 miliarde de lei. Fondurile proprii au atins nivelul de 473 miliarde de lei, in timp de portofoliul de credite a atins valoarea de 1.300 miliarde de lei. Eurom anticipeaza pentru acest an obtinerea unui profit net de 76,5 miliarde de lei si atingerea unui volum de active de circa 4.450 miliarde de lei.



Eurom are un capital social de 386 miliarde de lei, iar valoarea nominala a unei actiuni este de 1.000 de lei. Actiunile celor trei banci listate in prezent la Bursa si pe RASDAQ se tranzactioneaza in prezent la preturi de trei pana la opt ori mai mari decat valoarea nominala. vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO