Bănci și Asigurări

Afacerile ING Asigurari de Viata au stagnat in euro

16.11.2004, 00:00 16

ING Asigurari de Viata a raportat pe primele noua luni din acest an o crestere a primelor brute subscrise in lei de 12% comparativ cu aceeasi perioada de anul trecut. Avand in vedere devalorizarea euro in acest interval de timp rezulta ca primele brute subscrise au ramas la acelasi nivel ca anul trecut.
Volumul primelor brute incasate a crescut, in aceeasi perioada, cu 16%. Compania nu a dat publicitatii datele in volum. In 2003, ING Asigurari a avut prime brute subscrise de 2.720 mld. lei (72,5 milioane euro). 
"Ca si anul trecut, putem observa cresteri moderate. Pe ansamblul economiei, contributia sectorului asigurarilor este inca foarte redusa comparativ cu nivelul european general", afirma Bram Boon, director general executiv al companiei. Ponderea asigurarilor in PIB este de 1,5% in Romania, fata de 8-9% in tarile din Europa Occidentala.
Boon a preluat in aceasta toamna conducerea ING Asigurari, dupa plecarea la Amsterdam a Violetei Ciurel, care a preluat postul de general manager global pensions la sediul central al companiei olandeze.
Chiar de la preluarea functiei, acum o luna, Bram Boon a declarat ca este necesara o reorientare a companiei catre produsele traditionale si catre un segment de piata cu venituri mai reduse.
Pana acum, ING Asigurari de Viata s-au adresat in primul rand persoanelor cu venituri medii si inalte si a insistat pe produsele de asigurari de viata cu investitii - asa numitele unit linked.
 Boon reia acum declaratiile in aceasta directie.
"Daca luam in considerare situatia generala din Romania, se observa o nevoie substantiala de produse traditionale. Este o provocare pentru jucatorii de pe piata sa creasca gradul de constientizare a pietei, lucru care este posibil printr-o continua imbunatatire a serviciilor si a calitatii consultantilor", adauga Bram Boon.
Dar produsele cu investitii raman cele mai vandute in portofoliul companiei. Asigurarile de viata legate de investitii, asigurarile mixte de viata, programele de pensii,  asigurarile pentru studiile copiilor si asigurarile de viata suplimentare au adus companiei cele mai mari venituri in 2004.
Compania a platit daune de 63 miliarde lei (1,5 milioane de euro) pe primele noua luni din acest an. Suma include asigurari de viata, sanatate, accidente si invaliditate.
Directorul ING Asigurari crede ca marea miza a industriei asigurarilor pentru perioada urmatoare este reforma pensiilor.
?Piata are un potential enorm in perspectiva unei reale reforme a pensiilor. Prin urmare, companiile de asigurari trebuie sa incerce sa readuca reforma pensiilor pe agenda politica, dupa alegeri", a spus el.
Capitalul social al companiei este de 28,8 mil. $ . USD, actionarul principal fiind ING Group (Olanda) cu 99,99% din actiuni.
ING Romania are un numar de peste 800 de angajati carora li se adauga o retea de 2.400 de consultanti de asigurari. Reteaua teritoriala acopera 63 de orase prin intermediul agentiilor bancare si de asigurari.
Societatea detine peste 40% din piata asigurarilor de viata.
Cei mai mari competitori ai societatii pe piata romaneasca sunt Asirom, Aviva, Omniasig Asigurari de Viata, AIG Life, Interamerican, Allianz-Tiriac sau Unita. Piata asigurarilor de viata a ajuns anul trecut la peste 170 milioane de euro, mai mult cu 22% fata de anul anterior. sorin.pislaru@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO