Bănci și Asigurări

AGA nu a rezolvat prea multe din problemele BRS

18.12.2001, 00:00 20



Actionarii Bancii Romane de Scont (BRS) s-au intalnit ieri la Brasov pentru a discuta situatia financiara a bancii, in urma instituirii regimului de decontare speciala de catre Banca Nationala, si pentru a lamuri situatia actionariatului bancii.

Pana la inchiderea editiei si, potrivit declaratiilor presedintelului bancii, Teodor Nicolaescu, nu s-au luat prea multe decizii.

"Nu vreau sa mai fac nici o declaratie oficiala in acest moment. Nu am finalizat Adunarea Generala a Actionarilor din punct de vedere formal. Ceea ce pot sa spun insa ca noutate este faptul ca am reusit sa-i aduc fata in fata pe reprezentantii grupului Gelsor si cei ai grupului Dramiral, sa se lamureasca si sa rezvolam cat mai repede aceasta problema", a declarat pentru Ziarul Financiar, Teodor Nicolaescu, presedintele bancii.

Pe de alta parte, Mihai Iacob, presedintele grupului Dramiral a mentionat pentru Ziarul Financiar ca nu a fost la Brasov sau in nici un alt loc unde sa se intalneasca cu reprezentantii Gelsor si a precizat ca "punctul nostru de vedere este exprimat in comunicatul dat publicitatii astazi".

"Dramiral Group a decis rezilierea contractului de cesiune de actiuni nominative incheiat cu Gelsor (n.r. - cumpararea unui pachet de actiuni la BRS) si inaintarea unei plangeri penale la adresa Gelsor pentru infractiunea de inselaciune in conventie savarsita la data incheierii acestui contract prin prezentarea de date contabile nereale asupra activelor si pasivelor Bancii Romane de Scont", mentioneaza Dramiral

Referitor la posibilii investitori la BRS care ar fi trebuit potrivit declaratiilor de saptamana trecuta ale presedintelului sa fie astazi prezenti la AGA, Nicolaeascu a spus ca "nu a mai venit nimeni deocamdata, pentru ca asteapta sa se lamureasca situatia".

BRS a intrat de saptamana trecuta in regim special de decontare, iar din acel moment au inceput sa apara la iveala diverse dedesubturi ale tranzactiei prin care grupul Dramiral, apartinand omului de afaceri Mihai Iacob, trebuia sa preia pachetul majoritar de actiuni al BRS de la grupul Gelsor.

La inceputul lunii noiembrie intre Gelsor si grupul Dramiral s-a semnat un contract in care se prevedea ca pentru 4,2 milioane de dolari, platiti in patru ani, Dramiral sa preia 65% din banca. Potrivit oficialului bancii, s-a facut chiar o prima plata - 10 miliarde de lei - practic contravaloarea unui pachet de 4,95% din BRS.

Dramiral nu a primit avizul Bancii Nationale pentru a deveni actionar semnificativ al BRS, principalele motive fiind, potrivit lui Nicolaescu, faptul ca Dramiral nu are o situatie financiara tocmai buna si ca nu poate prezenta ultimele trei bilanturi contabile, intrucat a fost infiintata mai recent.

Acum, Dramiral spune ca doreste sa iasa din aceasta afacere si isi doreste avansul platit iapoi.

Banca Romana de Scont este una dintre cele mai mici banci din sistem. Capitalul sau social este in prezent de 200 miliarde de lei, iar fondurile proprii se situeaza la aproximativ aceeasi valoare. Volumul total al creditelor care mai sunt derulate prin banca se ridica la aproximativ 300 miliarde de lei.

In ultima saptamana , pe fondul problemelor cu care se confrunta banca, aceasta s-a confruntat cu retrageri masive de numerar veinite din partea persoanelor fizice si mai ales juridice. Sucursalele cele mai afectate au fost Bucuresti, Brasov si Cluj.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO