Bănci și Asigurări

Agras estimeaza o crestere de 53% anul acesta

25.04.2003, 00:00 17

Cel mai mare furnizor de asigurari agricole din Romania, Agras, si-a stabilit in bugetul de venituri si cheltuieli prime brute subscrise de 309,5 mld.lei anul acesta, cu 53% mai mult, in lei, decat anul trecut.
In dolari, cresterea asumata de catre companie este de 36%.
"A trebuit sa ne asumam aceasta crestere, mult accelerata. Jumatate din portofoliu o vor reprezenta si anul acesta asigurarile agricole", a explicat Maura Klassek, directorul general al Agras.
Agras, care a fost preluata, in toamna anului trecut, de grupul austriac WienerStaedtische, detine circa jumatate din piata asigurarilor agricole din Romania. Concurentii sai cei mai puternici pe acest segment sunt Allianz-tiriac si Asirom.
Conform noii legi a asigurarilor agricole, vor primi despagubiri in caz de calamitate (seceta, inundatii, uragane) doar producatorii agricoli care se asigura pentru riscurile standard: grindina, furtunile, ploile torentiale, ingheturi, incendii sau alunecari si prabusiri de terenuri cultivate.
Adoptarea acestei legi a impulsionat piata de profil. "Anul acesta am putea sa ajungem la 1,5-2 milioane hectare asigurate, fata de 800-900.000 anul trecut", estimeaza Klassek evolutia acestei piete. Ponderea terenurilor asigurate ramane insa mica in totalul suprafetei arabile, de aproape 10 milioane hectare. Anul trecut, Agras a avut in portofoliu peste 500.000 de hectare, iar pentru anul acesta are deja 400.000 de hectare subscrise.
Piata asigurarilor agricole este estimata ca va ajunge in 2003 la circa 8 milioane $ (ca nivel al primelor subscrise). "Cred ca asigurarile agricole vor avea o crestere 50-100% anul acesta", a mai spus Klassek. 
Directorul Agras afirma ca in piata se simte presiunea unor asiguratori care practica prime de asigurari agricole sub nivelurile tehnic admisibile. "Am convocat o sedinta a comitetului de asigurari agricole din cadrul UNSAR (Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare-n.red) in care vom discuta aceasta situatie. Trebuie sa gasim un modus-vivendi, pentru ca altfel riscam sa stricam piata cu aceste prime mici", a afirmat Klassek.
Agras estimeaza va avea venituri totale anul acesta de 336 miliarde lei, fata de 294 miliarde lei in 2002, si un profit brut de 42 miliarde lei, fata de 17 miliarde lei in anul anterior.  Din profitul net pe anul trecut, de 13 miliarde lei, 8% va fi distribuit salariatilor drept cota de participare la profit, iar restul va merge in fonduri de rezerva la dispozitia companiei. Compania are acum 245 de salariati, dar organigrama aprobata este pentru 318 persoane.
Pachetul majoritar de actiuni (51%) al Agras a fost cumparat in septembrie anul trecut de catre austriecii de la WienerStaedtische printr-o tranzactie pe bursa, de la compania Omniasig.
Grupul WienerStaedtische mai detine in Romania compania de asigurari Unita, din Timisoara, careia Comisia de Supraveghere i-a cerut recent un plan de redresare financiara, pentru ca nu a respectat coeficientul minim de lichiditate.
Unita urmeaza sa-si majoreze capitalul cu cateva milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO