Bănci și Asigurări

Agricover Credit împrumută circa 22 milioane euro de la EximBank pentru finanţarea agriculturii

Agricover Credit împrumută circa 22 milioane euro de la...

Autor: Raluca Ghinea

20.04.2015, 14:01 383

"Agricultura rămâne un domeniu strategic care oferă oportunităţi importante pentru dezvoltarea de afaceri solide, iar parteneriatul cu Agricover Credit ne-a permis să ne implicăm în susţinerea acestora prin finanţarea indirectă a peste 400 de fermieri locali", a declarat într-un comunicat preşedintele EximBank, Traian Halalai.

EximBank şi Agricover Credit au încheiat primul acord de finanţare în 2013, când banca a acordat companiei un împrumut de 70 milioane lei (peste 15,5 milioane euro).

Agricover Credit îşi propune să-şi consolideze poziţia pe segmentul de finanţare a agriculturii, una dintre direcţiile strategice fiind atragerea de resurse financiare de la băncile locale şi internaţionale, astfel încât să poată asigura creşterea volumului total de credite acordate.

"Pentru acest an ne-am propus să susţinem ritmul rapid de dezvoltare şi să creştem numărul de clienţi, iar parteneriatul cu EximBank ne ajută să atingem aceste obiective si să oferim fermierilor produse financiare adaptate, capabile să susţină eficient dezvoltarea acestora. În acest sens, în următoarea perioadă suntem interesaţi să jucăm un rol activ şi în finanţarea proiectelor europene", a afirmat directorul general al Agricover Credit, Robert Rekkers.

La începutul lunii, compania a obţinut un împrumut în valoare de 10 milioane euro pe o perioadă de şapte ani de la International Investment Bank (IIB), înfiinţată în 1970 de foste state comuniste, fondurile urmând să fie utilizate pentru creditarea fermierilor pentru capital de lucru şi dezvoltarea afacerilor.

Rekkers a menţionat la acel moment că Agricover a închis primul trimestru cu un sold al expunerii finanţărilor către fermieri de peste 600 milioane de lei, declarându-se "mulţumit", şi a anticipat că până la finalul anului va consemna un plus de 15%.

Totodată, el spunea că firma are limite de finanţare de la băncile locale de peste 100 milioane de euro, fonduri neutilizate în totalitate, la care se adaugă circa 35 milioane euro atrase din finanţări internaţionale şi 120 milioane lei capitaluri proprii.

Agricover Credit IFN, divizia de creditare a grupului Agricover, a acordat anul trecut credite în valoare de 837 milioane de lei (188,5 milioane de euro), cu 30% peste nivelul din 2013, în special pentru capitalul de lucru, şi a înregistrat un profit net de 16,5 milioane lei, în creştere cu 37%.

Pentru 2015, compania are în vedere dezvoltarea portofoliului de produse în segmentul creditelor de capital de lucru cu aprobare pe loc, precum şi cel al creditelor pentru investiţii. Compania vizează, de asemenea, dezvoltarea unor parteneriate cu furnizori de tehnologie agricolă pentru lansarea a unor finanţări pentru fermieri.

Înfiinţată în 2008, Agricover Credit este prima instituţie financiară din România care oferă produse financiare exclusiv fermierilor din sectoarele vegetal şi zootehnic.

EximBank a obţinut anul trecut un profit net de 46,6 milioane lei (circa 10,5 mil. euro) şi şi-a majorat expunerea totală la 4,7 miliarde lei, faţă de 4,5 miliarde de lei în anul precedent. Profitul operaţional al băncii a fost de 121 milioane lei, cu 50% mai mare faţă de cel din 2013, rezultatul final fiind afectat de un cost al riscului de 67 milioane lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO