Bănci și Asigurări

AIG Romania la sase luni: "un pic sub asteptari"

03.09.2003, 00:00 12



Sucursala romaneasca de asigurari generale a companiei de asigurari si servicii financiare American International Group, AIG Romania, a inregistrat prime brute subscrise pe primele sase luni de 353 miliarde lei, in crestere cu 25% in lei fata de anul trecut. In euro cresterea este nesemnificativa: doar 1%, datorita devalorizarii puternice a leului fata de moneda unica, in timp ce in dolar este egala cu cea in lei.



La prime brute incasate, compania a avut o crestere in lei mai mare, de 33%, pana la 325 miliarde lei, dar sub cea a intregii piete a asigurarilor. Conform Comisiei de Supraveghere, primele brute incasate de toate companiile de asigurari au avut o crestere pe primele sase luni de 45%.



"Rezultatele de pe primul semestru sunt un pic sub asteptari. Pe piata a existat o tendinta de scadere a cotatiilor pentru ca se practica discounturi. Dar in continuare ne asteptam la o crestere a pietei, mai ales pe baza cererii potentiale a companiilor din sectorul energetic", a explicat Mihnea Tobescu, directorul general AIG Romania.



AIG Romania a avut prime brute subscrise de 13 milioane $ in 2002, fata de 8 milioane $ anul anterior, deci un ritm de crestere a fost de 62%.



Cea mai buna crestere pe primele sase luni a avut-o segmentul de asigurari de pierderi financiare. Primele subscrise de companie s-au triplat, de la 0,6 miliarde lei la 2,1 miliarde lei. Grosul afacerilor provine insa din asigurari de incendiu si calamitati naturale, care au crescut cu 24% pe primele sase luni, pana la 296 miliarde lei prime brute subscrise.



Compania se concentreaza, inca de la intrarea pe piata, pe companiile multinationale care au investit in Romania, dar in ultimul timp se vehiculeaza posibilitatea sa intre si pe retail, eventual printr-o achizitie.



AIG mai are o sucursala pe piata romaneasca a asigurarilor, AIG Life, acum a treia companie de asigurari de viata, precum si un fond de investitii, AIG New Europe Fund, care detine pachete de actiuni la Orange, Luxten si Astral.



AIG este cea mai mare companie de asigurari si servicii financiare din lume din punctul de vedere al capitalizarii bursiere, cu 160 miliarde $. sorin.pislaru@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO