Bănci și Asigurări

Alpha Bank a îngropat fuziunea cu Eurobank. Filialele din România trebuie să se descurce singure

Alpha Bank a îngropat fuziunea cu Eurobank. Filialele din România trebuie să se descurce singure

Autor: Razvan Voican

15.03.2012, 00:06 2310

Proiectul fuziunii dintre grupurile elene Alpha Bank şi EFG Eurobank, care ar fi trebuit să creeze în România o bancă de locul trei după active, nu a supravieţuit decât şase luni, ieri fiind înmormântat oficial chiar de către partea absorbantă - Alpha Bank.

Printr-un anunţ sec de numai cinci rânduri postat ieri în sistemul bursei de la Atena, Alpha Bank şi-a informat investitorii că a notificat Eurobank în privinţa intenţiei ca în prima şedinţă a boardului directorilor să fie stabilită convocarea AGA pentru revocarea deciziei din 15 noiembrie 2011 privind realizarea fuziunii.

Vestea nu a fost neapărat o surpriză, pentru că Alpha lăsase să se înţeleagă încă de pe 30 ianuarie că nu-şi "mai" doreşte fuziunea, susţinând că este necesară o nouă întrunire a acţionarilor care să revadă decizia prin prisma efectelor participării celor două bănci la planul de restructurare a datoriei publice a Greciei. În urma anunţului respectiv, aproape nimeni nu mai credea în realizarea fuziunii, mai ales că Eurobank a avut o replică în care îşi exprima dezacordul total faţă de argumentele invocate de Alpha. Chiar dacă nu avea neapărat de ce să fie surprinsă, Eurobank nu ieşise până ieri după amiază cu nicio reacţie la anunţul fostei partenere de fuziune.

Alpha Bank nu se dezminte şi arată încă o dată că preferă să-şi păstreze independenţa dincolo de aspectele legate de necesitatea consolidării sistemului bancar elen puternic lovit de criză. Practic, Alpha consideră că a ieşit într-o poziţie mult mai bună decât Eurobank după schimbul de obligaţiuni emise de statul elen. Vestea nu a fost bine primită pe bursa de la Atena: Alpha înregistra după ora 17:00 o scădere de 2,8%, în timp ce titlurile Eurobank coborâseră cu 3%.

Astfel se spulberă şi o soluţie mult-aşteptată de consolidare a sectorului bancar din România, anunţul intenţiei de fuziune din august 2011 fiind salutat de BNR care de-abia aştepta să valideze proiectul de creare a unei bănci mai mari, chiar dacă aceasta putea aduna şi probleme pe măsură preluate de la structurile componente. Rămâne ca Alpha Bank România, a opta bancă după active la finalul lui 2011, şi Bancpost - filiala locală a Eurobank şi a zecea bancă în clasament - să funcţioneze mai departe în formula cunoscută, ambele instituţii de credit rămânând sub o presiune mare pentru restructurare şi refacere a profitabilităţii.

Bancpost susţine că nu este afectată de noua situaţie, în timp ce Alpha Bank România nu a comentat. "Din punct de vedere operaţional, Bancpost nu este afectată şi continuă activitatea ca până în prezent. Percepţia în cadrul grupului nostru a fost, evident, că fuziunea are sens din punct de vedere strategic, dar până acum cele două bănci au funcţionat separat şi nu există niciun impediment ca să funcţioneze aşa în continuare", a spus Mihai Bogza, preşedintele Consiliului de Administraţie al Bancpost, citat de Mediafax.



Mihai Bogza, preşedintele Consiliului de Administraţie al Bancpost: Din punct de vedere operaţional, Bancpost nu este afectată şi continuă activitatea ca până în prezent. Percepţia în cadrul grupului nostru a fost, evident, că fuziunea are sens din punct de vedere strategic, dar până acum cele două bănci au funcţionat separat şi nu există niciun impediment ca să funcţioneze aşa în continuare

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO