Bănci și Asigurări

După cinci luni de la anunţul fuziunii cu Eurobank, Alpha Bank nu poate spune când şi cum va avea loc unificarea

După cinci luni de la anunţul fuziunii cu Eurobank, Alpha Bank nu poate spune când şi cum va avea loc unificarea

Alpha Bank şi Bancpost încearcă să-şi refacă profitabilitatea după ce au ajuns în topul pierderilor din sistemul bancar din cauza expunerii pe credite restante

Autor: Voican Razvan

31.01.2012, 00:05 884

Diferend neaşteptat între băncile elene Alpha Bank şi Eurobank, care s-au angajat la sfârşitul anului trecut într-un proces de fuziune cu impact major şi în România: Alpha a anunţat că nu mai poate avansa un calendar privind finalizarea unificării până la clarificarea situaţiei datoriilor Greciei, în timp ce Eurobank, care controlează pe piaţa locală Bancpost, susţine că nu există motive de întârziere şi pledează pentru încheierea procesului "cât mai curând posibil".

Un semnal de alarmă a apărut de săptămâna trecută, când cu toate că Alpha şi Eurobank au obţinut în sfârşit aprobarea autorităţilor de concurenţă pentru realizarea fuziunii, cele două bănci au ezitat să salute depăşirea acestui obstacol care ţinuse consolidarea în loc pe parcursul lunii ianuarie. Mai mult, nu au dorit să anunţe un calendar al paşilor de urmat până la constituirea noii bănci Alpha Eurobank, care ar trebui să devină cea mai mare instituţie de credit din Grecia.

Situaţia s-a mai limpezit ieri, însă într-o notă negativă: Alpha Bank a transmis pe bursa de la Atena un mesaj de cinci rânduri în care afirmă că din cauza evoluţiilor macroeconomice actuale din Grecia care afectează direct sectorul bancar, nu poate estima când va avea loc fuziunea cu Eurobank. Paradoxal, Eurobank nu vede niciun motiv pentru care finalizarea fuziunii să fie întârziată, poziţia sa fiind de asemenea făcută publică prin intermediul bursei.

Este pentru prima dată de la declanşarea procesului de fuziune când cele două bănci vorbesc pe voci diferite. Comisia pieţelor de capital din Grecia le solicitase să prezinte un calendar privind încheierea fuziunii, însă iată că Alpha refuză să se angajeze la un parcurs anume, făcând trimitere la "planul de implicare a sectorului privat", prin care investitorii în obligaţiuni elene, în frunte cu băncile, sunt chemaţi să accepte ştergeri masive ale datoriilor publice. Potrivit informaţiilor apărute în presa de la Atena, Eurobank ar avea o expunere mult mai mare pe obligaţiuni emise de statul elen şi ca atare ar fi mult mai afectată decât Alpha de planul de reducere a datoriilor Greciei. În acest context, Alpha ar dori rediscutarea termenilor fuziunii, însă deocamdată nu au apărut semnale oficiale în acest sens.

Cert este că Ministerul Finanţelor de la Atena, care a încurajat constant fuziunea, nu vede motive pentru care planul de restructurare a datoriei publice să afecteze fuziunea dintre Alpha şi Bancpost.

Acţiunile celor două bănci au fost suspendate după ce titlurile Alpha urcaseră cu peste 9% în urma anunţului care a lăsat în aer procesul de fuziune, în timp ce acţiunile Eurobank începuseră să scadă.

Iniţial aşteptările erau ca fuziunea să se finalizeze în termeni legali până la sfârşitul lui 2011, însă procedurile s-au tot prelungit.

Unirea Alpha cu Eurobank a fost o soluţie prin care grecii au încercat să evite un val de naţionalizări în sistemul bancar, însă spectrul unei asemenea acţiuni persistă cu atât mai mult cu cât această fuziune devine incertă.

Alpha Bank a fost în mod constant reticentă la fuziuni, iar proiectul cu Eurobank a fost privit cu suspiciune de mai mulţi observatori. La începutul lui 2011 Alpha a primit o propunere de fuziune amicală din partea National Bank of Greece, însă a respins-o rapid ca "propunere nesolicitată".

La Bucureşti, celor două bănci Alpha Bank România şi Bancpost, care ar urma să formeze împreună a treia bancă locală după active, nu le rămâne decât să continue planurile de reducere a costurilor pentru a-şi reface profitabilitatea în aşteptarea clarificării situaţiei de la Atena. Rămâne de văzut în ce măsură incertitudinea care vine din Grecia afectează şi businessul la nivel local.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO