Bănci și Asigurări

Analistii straini si leul: Citi anticipeaza o revenire, Danske vede risc de slabire in continuare

Analistii straini si leul: Citi anticipeaza o revenire, Danske vede risc de slabire in continuare

Click pentru imaginea marita

20.09.2007, 18:39 16

Prelungirea slabiciunii leului nu este foarte probabila datorita imaginii in general pozitive asupra perspectivelor Romaniei si a altor aspecte precum temperarea cresterii economice, atitudinea mai prudenta a politicii monetare si executia fiscala mult mai stransa decat se anticipa, comenteaza analistii Citibank in cel mai recent raport regional.
Ca atare, Citi estimeaza ca euro va incheia anul acesta in jurul unui nivel de 3,30 lei, luand insa in calcul probabilitatea unor "miscari temporare" peste nivelul de 3,35 lei.
O viziune diametral opusa au danezii de la Danske Bank, care catalogheaza leul drept "cea mai supraapreciata dintre monedele tarilor emergente", avansand chiar si o estimare a supraevaluarii - peste 30%, conform "unora dintre modele" folosite de banca. Danske Bank este institutia care a reusit in luna martie sa miste piata valutara de la Bucuresti in defavoarea leului, anticipand ca agentiile de rating Fitch si Moody's ar fi fost pe punctul de a diminua ratingul de tara al Romaniei, insa ambele au dezmintit in scurt timp speculatia avansata. De asemenea, in luna mai Danske prognoza pentru septembrie un curs de 3,55 lei/euro.
In privinta interesului local al danezilor in Romania, Danske Bank a notificat BNR in legatura cu intentia de a oferi servicii in mod direct, in timp ce fonduri de investitii afiliate bancii au plasamente de circa 30 mil. euro la SIF-uri.
Acum Danske recomanda cumpararea de euro in defavoarea leului. "In mod clar ne asteptam la o slabire si mai mare a leului", a titrat marti Danske intr-un "flash comment". Tonul s-a temperat dupa decizia Fed de reducere a dobanzii la dolar cu jumatate de punct procentual: "Decizia este in mod clar pozitiva pentru pietele emergente, insa continuam sa recomandam prudenta fata de pietele cele mai sensibile la inaspriri ale conditiilor globale de creditare - tarile baltice, Bulgaria, Romania, Turcia si Africa de Sud".
Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR, a explicat ieri ca recenta depreciere a leului a fost determinata de criza creditelor din Statele Unite, deoarece multi investitori si-au retras banii din Romania pentru a contribui la injectii de capital in regiunile afectate de reducerea lichiditatilor.
"Din pacate, criza creditelor in America a avut efect si pe pietele europene. Bancile din Europa de Vest s-au vazut in situatia de a li se subtia lichiditatile. A fost nevoie de injectii mari de bani din partea bancilor centrale. Aceasta criza de lichiditati s-a repercutat pe toate pietele din zona, respectiv Polonia, Cehia, Slovacia, Turcia si Romania", a spus Vasilescu, citat de Mediafax.
Oficialul BNR a admis ca leul s-a depreciat cel mai mult in aceasta perioada, fata de alte monede din regiune, dar a apreciat ca este un fenomen normal.
"Este normal. Este o corectie, pentru ca leul a avut anterior cea mai mare apreciere din regiune", a afirmat Vasilescu. Potrivit oficialului bancii centrale, leul s-a depreciat vineri cu 1,1%, in timp ce cotatia altor monede a scazut cu 0,15-0,5%.
Pe de alta parte Vasilescu a precizat ca, desi slabirea leului a fost cea mai mare din regiune, moneda nationala a avut un numar mai redus de scaderi, de peste 1% intr-o singura zi decat alte state centrale si est-europene.
In privinta deficitului extern - considerat factorul principal de vulnerabilitate pentru Romania, analistii Citibank intrevad o temperare pe termen mai lung, insa pentru sfarsitul lui 2007 anticipeaza o deteriorare spectaculoasa a balantei de plati, cu un deficit extern de circa 15% din PIB, fata de 13,4% in previziunile revizuite ale Comisiei Nationale de Prognoza. Majorarea ar fi substantiala comparativ cu nivelul de 10,3% inregistrat in 2006. De asemenea, varful de inflatie din august a facut mult mai pesimista prognoza Citi, care vede acum probabila o inflatie in jur de 4,9% la sfarsitul anului, cu aproape un punct peste estimarea anterioara de 4% si aceasta "in absenta unor socuri neasteptate".
"Inflatia peste asteptari din august a introdus un element important de incertitudine in prognoza. Amenintari suplimentare pentru inflatia de la sfarsitul anului provin de la efectul negativ al majorarilor salariale din sectorul bugetar asupra preturilor si de la eventuale miscari ale preturilor administrate."
In acest context, Citi se asteapta ca BNR sa mentina rata dobanzii de politica monetara la nivelul actual de 7% pana la sfarsitul anului. Miercuri, 26 septembrie, Consiliul de Administratie al BNR va evalua ultimele evolutii interne si internationale din perspectiva politicii monetare, insa majoritatea analistilor anticipeaza pastrarea dobanzii la 7%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO