Bănci și Asigurări

Anomalia sistemului financiar din România: Băncile adună mai mulţi bani din economie, de la firme, în depozite comparativ cu creditele cu care finanţează efectiv economia, plusul fiind de 16 mld. lei, adică 3 mld. euro. Cum se explică această anomalie?

Autor: Claudia Medrega

13.05.2023, 10:00 23189

Soldul creditelor acordate de bănci firmelor era în T1/2023 de 200 de miliarde de lei, iar depozitele firmelor în bănci erau de 216,5 mld. lei, companiile fiind creditor net faţă de bănci cu peste 16 mld. lei (circa 3 mld. euro). ♦ Aurelian Dochia, analist: „Sunt convins că băncile sunt capabile să mărească creditarea pe măsură ce tensiunile şi incertitudinile curente se vor diminua, deficitul bugetar va fi redus şi absorbţia fondurilor europene va constitui o ancoră ce va antrena dezvoltarea şi va crea oportunităţi în tot mai multe sectoare din economie”.

Sistemul bancar românesc era şi la sfârşitul primului trimestru (T1) din 2023 debitor net faţă de companii, în condiţiile în care firmele „creditează“ practic băncile, depozitele companiilor la bănci fiind mai mari decât soldul creditelor corporate, când normal ar fi să fie invers.

Soldul depozitelor companiilor în lei şi valută a ajuns la final de T1/2023 la 216,5 mld. lei, în timp ce stocul creditelor corporate în lei şi valută era mai mic, de 200 mld. lei. În aceste condiţii, companiile sunt creditor net faţă de bănci cu 16,5 mld. lei (peste 3 mld. euro).

Practic, băncile adună mai mulţi bani din economie, de la firme, în depozite comparativ cu creditele cu care finanţează efectiv economia. Cum se explică această anomalie?

Analiştii au susţinut pe parcursul ultimilor ani că este într-ade­văr anormal ca soldul depozitelor so­cietăţilor comerciale să fie mai mare decât soldul creditelor, explicând această anomalie prin mai mulţi factori, precum faptul că unele firme nu sunt bancabile, având capitaluri negative, lipsa unor oportunităţi mai bune de investiţii sau faptul că deficitele bugetare tot mai mari au fost finanţate şi prin finanţări de la bănci, ceea ce a redus disponi­bilitatea de finanţare a firmelor.

Programele guvernamentale de stimulare a creditării firmelor nu au reuşit să compenseze decât în mică măsură şi în mod ineficient dezechili­brul structural din economie.

Analistul economic Aurelian Dochia aduce în discuţie situaţia de incertitudine şi risc din prezent, cu război la graniţă, reorientarea fluxu­rilor comerciale şi de capital, frămân­tările politice şi legislative, care stimulează mai degrabă economisirea şi amânarea investiţiilor firmelor, el susţinând şi că oamenii de afaceri trebuie să pună în balanţă randa­mentul unei investiţii versus dobân­zile pe care le-ar avea de plătit pentru creditele luate de la bancă, dobânzile fiind pe o tendinţă de creştere.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO