Bănci și Asigurări

Companiile „creditează“ în continuare băncile. Depozitele firmelor la bănci depăşesc creditele corporate date de bancheri, companiile fiind creditor net faţă de bănci. Cum se explică această anomalie?

Companiile „creditează“ în continuare băncile....

Autor: Claudia Medrega

28.08.2022, 10:18 240

Aurelian Dochia, analist economic: „Este într-adevăr anormal ca soldul depozitelor societăţilor comerciale să fie mai mare decât soldul creditelor şi această situaţie se datorează unei combinaţii de factori. Programele guvernamentale de stimulare a creditării nu pot să compenseze decât în mică măsură şi în mod ineficient acest dezechilibru structural din economie“ Soldul depozitelor companiilor s-a apropiat în luna iulie de 200 mld. lei, în timp ce stocul creditelor corporate era de 186,5 mld. lei.

Sistemul bancar româ­nesc este în continuare debitor net faţă de companii, adică firmele „creditează“ practic băncile, depozitele companiilor la bănci fiind mai mari decât soldul creditelor corporate, când normal ar fi să fie invers.

Soldul depozitelor compa­niilor în lei şi valută s-a apropiat în luna iulie de 200 mld. lei, în timp ce stocul creditelor corporate în lei şi valută era de 186,5 mld. lei.

Cum se explică această anomalie, cum irigă băncile economia cu credite, când de fapt băncile adună banii din economie, de la firme, în depozite?

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO