Bănci și Asigurări

AON: Sumele asigurate la politele de raspundere au crescut de la cateva sute de mii la 15-20 mil. euro

AON: Sumele asigurate la politele de raspundere au crescut de la cateva sute de mii la 15-20 mil. euro

Karina Rosu, directorul general al AON: "In ultima perioada, au inceput sa apara cereri de despagubire, dar pentru sume relativ mici. Pana la urma, exemplele de acest gen ajuta la intelegerea mecanismului de functionare a acestor asigurari."

23.04.2008, 13:36 25

Sumele asigurate pentru politele de raspundere civila au crescut semnificativ in ultimii ani, numarul companiilor care cer asigurari cu limite de 15-20 de milioane de euro fiind tot mai mare, in conditiile in care in urma cu cativa ani limitele erau de cateva sute de mii de euro, afirma Karina Rosu, directorul general al brokerului de asigurari AON.
"Clienti care au incheiat in anii trecuti polite de raspundere profesionala (care sunt incluse in clasa raspunderilor civile - n.r.) cu sume asigurate de cateva sute de mii de euro cer la reinnoirea politelor limite de milioane de euro. Avem limite in zona de 15-20 de milioane de euro, ceea ce nu se intampla acum cinci ani, de exemplu", spune directorul AON, filiala locala a unuia dintre cei mai mari brokeri din lume.
Ea considera ca intr-un an sau doi politele de raspundere civila cu sume asigurate de cel putin 10 milioane de euro vor deveni ceva obisnuit pentru companii, avand in vedere ca sunt foarte multe cereri de oferta pentru astfel de sume sau chiar mai mari. Aceste polite acopera riscul producerii unor daune tertilor. Polite cu sume asigurate mari cumpara avocatii, arhitectii sau proiectantii, de exemplu.
"Pentru o suma asigurata de 15 milioane de euro prima de asigurare variaza intre 10.000 si 50.000 de euro, in functie de tipul de activitate. De exemplu, una este sa fii avocat pe cauze civile si alta este sa lucrezi la fuziuni si achizitii, unde potentialul de eroare este mai mare si orice sfat gresit pe care il dai unui investitor ii poate aduce pierderi de milioane de euro", explica Rosu.
Un alt exemplu de risc acoperit de o polita de raspundere profesionala este greseala unui proiectant la realizarea unui proiect, care le poate aduce pierderi financiare investitorilor.
"In ultima perioada, au inceput sa apara cereri de despagubire, dar pentru sume relativ mici. Pana la urma, exemplele de acest gen ajuta la intelegerea mecanismului de functionare a acestor asigurari", spune directorul general al AON.
Brokerul de asigurari, care lucreaza in principal cu clienti companii, a intermediat anul trecut polite de asigurare in valoare de 92,5 milioane de lei (27,7 milioane de euro) ca prime brute subscrise. Fata de 2006, valoarea politelor plasate de broker a crescut cu 18%. Veniturile AON au urcat cu 26% anul trecut, pana la 8,8 milioane de lei (2,6 milioane de euro), in timp ce profitul brut al companiei a ajuns la 3,75 de milioane de lei (1,1 milioane de euro).
"Cresterea a fost in trend cu piata si ne propunem sa pastram acest trend si in 2008. Majoritatea politelor intermediate au fost asigurari auto, dar au o pondere semnificativa si politele de asigurari de bunuri si cele de raspundere", spune directorul AON.
Brokerii de asigurari au intermediat anul trecut 29% din politele vandute pe piata locala, fata de 21% in anul anterior, in conditiile in care piata asigurarilor a fost de 2,15 miliarde de euro. Veniturile brokerilor au fost de 103 milioane de euro, cu 45% peste nivelul din 2006, potrivit datelor Uniunii Nationale a Societatilor de Intermediere si Consultanta in Asigurari. Pe piata locala activeaza circa 400 de brokeri, printre cei mai mari fiind Porsche, Marsh, AON sau Gras Savoye.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO