Bănci și Asigurări

Cu un deficit bugetar de 2% din PIB la trei luni din an, România este privită cu reticenţă de investitori: randamentele la care se tranzacţionează titlurile de stat româneşti sunt mai mari decât cele ale Ungariei

Cu un deficit bugetar de 2% din PIB la trei luni din an,...

Autor: Răzvan Botea

06.05.2024, 10:53 498

Titlurile de stat cu scadenţă la 10 ani în lei pentru România sunt cotate pe pieţele externe la un randament de 6,89%, conform platformei investing.com. Spre comparaţie, titlurile de stat poloneze în zloţi sunt  cotate la 5,7%, iar titlurile de stat emise de Bulgaria, în leva, sunt cotate la 4%. Titlurile de stat cu scadenţă la 10 ani pentru Ungaria, ţara cu cea mai complicată situaţie politică din Uniunea Europeană, sunt cotate la un randament de 6,8%, conform platformei investing.com.

Titlurile de stat cu scadenţă la zece ani sunt barometrul pentru costul de împrumut al unei ţări. Intuitiv, cu cât prima de risc a ţării este mai mare, cu atât creditorii o împrumută mai scump. Ungaria, care a fost pe contrasens cu cele mai importante decizii ale Uniunii Europene şi ale NATO, inclusiv cu politica privind ajutorul acordat Ucrainei în războiul cu Rusia, are de obicei cel mai mare cost de împrumut din Uniunea Europeană.

Cu toate acestea, cotaţiile pentru titlurile de stat în lei ale României sunt mai sus. Guvernul Marcel Ciolacu a înregistrat un deficit bugetar de peste 2% din PIB în primele două luni din an, după ce, chiar dacă veniturile la buget au crescut mai bine decât se aştepta, cheltuielile au scăpat de sub control şi au crescut în primele trei luni din an cu 23%, până la 132 mld. lei, arată execuţia bugetului general consolidat al României. În aceeaşi vreme, şi veniturile, de 168 mld. lei, au crescut cu 16%, peste program, dar nu destul cât să scadă deficitul bugetar.

În aceste condiţii, diferenţa dintre veniturile statului şi cheltuieli a fost de 36 mld. lei. Dacă s-ar menţine acest ritm al finanţelor, deficitul bugetar ar ajunge la final de 2024 la 144 mld. lei, adică 8,3% din PIB, mult peste ţinta guvernului de 5% din PIB.

Iar creditorii se uită la aceste cifre şi România a ajuns să aibă o cotaţie mai mare a dobânzilor la titluri de stat decât Ungaria.

Titlurile de stat emise de Comisia Europeană sunt cotate la 3%. Cele mai mici cotaţii din Uniunea Europeană la titlurile de stat sunt pentru  Germania (2,46%), Danemarca (2,48%), Olanda (2,76%) şi Irlanda (2,85%).

Randamentul titlurilor de stat reprezintă dobânda efectivă la care se tranzacţionează un titlu, acest randament urmărind evoluţia dobânzilor la care se adaugă impactul unor evenimente interne şi externe. Un titlu este emis la o valoare nominală şi cu o dobândă fixă, pe o anumită scadenţă. Dar acel titlu se tranzacţionează zilnic pe pieţele financiare, iar ce se schimbă este preţul acelui titlu, care reflectă cererea şi oferta plus impactul tuturor evenimentelor.