Bănci și Asigurări

Apar primele efecte ale curăţării băncilor de neperformante

Apar primele efecte ale curăţării băncilor de...

Autor: Ciprian Botea

14.08.2014, 00:06 2488

Bancherii simt deja primele efecte ale accelerării curăţării portofoliilor de credite rele, prin reducerea vizibilă a presiunii ratelor de neperformanţă care ajunseseră în anumite cazuri la o treime din bilanţuri. Scăderile raportate de bănci sunt de la câteva puncte procentuale la circa două treimi din nivelul anterior.

De exemplu, turcii de la Garanti precizează în raportul semestrial că banca locală înregistra o rată a creditelor ne­performante de 12,5% la sfârşitul lunii iunie, cu 4,5 puncte procentuale sub nivelul din luna aprilie. Garanti nu preci­zează modul în care a fost obţinută această reducere.

Alte bănci şi-au redus însă rata neperformantelor după ce au vândut portofolii semnificative către firme specializate în recuperarea creanţelor. Este cazul austriecilor de la Volksbank, care a ajuns la o rată de neperformanţă de numai 8% după vânzarea unui pachet de credite rele de o jumătate de miliard de euro. Rata ajungea la circa 30% anterior.

Şi BCR a vândut credite rele de un miliard de lei în iulie, ceea ce va avea un impact de circa 3 puncte procentuale asupra ratei de neperformanţă, care se apropia de 30% la jumătatea anului.

Citiţi în continuare pe ZFCorporate:

- situaţia creditelor neperformate la Volksbank; 

tranzacţia cu credite neperformante derulată de BCR, impactul asupra ponderii creditelor neperformate în portofoliu 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO