Bănci și Asigurări

Ardaf a platit daune mai mult decat a avut subscrieri in T1

14.05.2007, 14:00 26

Compania de asigurari Ardaf, preluata la inceputul acestui an de catre grupul financiar ceh PPF, a platit pe primele trei luni ale lui 2007 daune in valoare de 50,7 milioane de lei (15 mil. euro) cu 2,8 milioane de lei mai mult decat primele brute subscrise.
"Valoarea mare a acestora se explica prin lichidarea dosarelor de dauna restante din perioada anterioara si prin preponderenta in portofoliu a asigurarilor auto, asigurari unde rata daunalitatii este foarte ridicata", a declarat Alina Nastase, director de marketing si relatii publice din cadrul Ardaf.
Asiguratorul a subscris pe primul trimestru al anului prime brute de 47,9 milioane de lei (14,2 mil. euro), in scadere cu 39% fata de perioada similara a lui 2006. Scaderea subscrierilor corelata cu o crestere de 58% a daunelor platite a determinat Ardaf sa inregistreze o pierdere de 28,8 milioane de lei (8,5 mil. euro) pe primele trei luni ale anului in curs.
"Factorii care au determinat aceasta scadere sunt legati, in principal, de strategia noului management referitoare la reorientarea politicii de subscriere. S-a actionat in directia 'curatarii' portofoliului de asigurari paguboase si a subscrierii pe principii de prudentialitate si profitabilitate", a spus Nastase.
Odata cu preluarea participatiei majoritare Ardaf de la omul de afaceri Ovidiu Tender, cehii de la PPF l-au numit in functia de director general pe Daniel Tudor. Fondator al companiei de asigurari Roumanie Assurance International (RAI), Tudor a trecut la conducerea Ardaf dupa ce, in aceasta iarna, PPF a finalizat achizitia RAI.
"Pentru 2007 avem in vedere o intarire a bazei de capital propriu, printr-o noua majorare a capitalului social, in vederea sustinerii adecvate a activitatii desfasurate. Ne-am propus diversificarea portofoliului de produse, cresterea calitatii serviciilor vanzare si post-vanzare si dezvoltarea segmentului asigurarilor de viata", a explicat Nastase.
Compania trece printr-o perioada de restructurare ca urmare a schimbarii actionariatului si intentioneaza ca anul acesta sa treaca pe profit.
Valoarea primelor brute subscrise de Ardaf in domeniul asigurarilor non-viata pe primul trimestru al anului 2007 a fost de 46,9 milioane de lei (13,9 mil. euro), in timp ce asigurarile de viata au generat venituri de 0,9 milioane de lei (0,27 mil. euro).
Asiguratorul are un capital social de 162,59 milioane de lei, actionarii Ardaf fiind grupul PPF prin intermediul companiei cipriote Sabile Limited (70,81% din actiuni), Raiffeisen Zentralbank (7,67%) si mai multe persoane fizice si juridice (21,52%).
Ardaf ar putea trece in urmatorii ani prin alte schimbari dupa ce cehii de la PPF au decis sa-si unifice operatiunile din Europa Centrala si de Est cu italienii de la Generali. O posibila fuziune a celor patru companii detinute de Generali si PPF pe piata locala (Generali, FATA, Ardaf si RAI) ar putea determina aparitia pe piata locala a celui de-al doilea grup ca nivel al subscrierilor din sectorul asigurarilor dupa Vienna Insurance Group care este format din Omniasig, Omniasig Viata, Unita si Agras.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels