Bănci și Asigurări

Asiban le cere actionarilor 12 mil. euro pentru majorarea capitalului

30.10.2006, 17:07 11

Compania de asigurare Asiban isi va majora capitalul social cu 14,4 milioane de euro (51 mil. lei), pentru a depasi criza de lichiditate pe care o traverseaza in prezent.
La finele saptamanii trecute, Asiban a intrat in procedura de redresare financiara prin ordin al Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), din cauza reducerii marjei de solvabilitate sub limita permisa.
Majorarea capitalului presupune ca actionarii sa aduca 12 mil. euro (43 mil. lei), restul de 2,4 mil. euro (8 mil. lei) urmand sa fie asigurati din rezervele legale ale companiei.
Asiban este detinuta in proportii de cate 25% de catre BCR, BRD SocGen, CEC si Banca Transilvania. Majorarea de capital va fi decisa in AGA convocata pentru 6 noiembrie, tot atunci compania urmand sa trimita la CSA un program de redresare financiara.
"Scaderea marjei de solvabilitate a fost cauzata de un boom al primelor brute subscrise, la care nimeni din companie nu se astepta. Practic, afacerile au crescut peste asteptari, iar volumul capitalului a ramas usor in urma. Oricum intentionam sa crestem capitalul social", a explicat Dumitru Ceraceanu, directorul general al Asiban.
El spune ca marja de solvabilitate a avut de suferit din cauza cresterii daunalitatii, mai ales in zona auto si a riscurilor financiare.
De altfel, frecventa tot mai mare a daunelor si cresterea daunei medii in asigurarile auto sunt principala problema a tuturor asiguratorilor care au o expunere pe aceasta zona.
De exemplu, managerul Asiban spune ca doar in Capitala compania sa trebuie sa plateasca despagubiri pentru circa 200 de accidente auto pe zi.
Referitor la majorarea de capital, Ceraceanu spune ca semnalele de la cele patru banci care controleaza societatea sunt ca banii vor fi adusi fara probleme, pentru ca Asiban sa iasa din procedura de redresare financiara impusa de CSA.
"Mai mult, avem semnale ca, daca unul dintre actionari nu va dori sa participe la aceasta majorare, oricare din ceilalti trei va aduce capitalul necesar in schimb", a mai declarat directorul general al societatii.
Asiban este una dintre cele mai mari companii de asigurare de pe piata, ocupand la jumatatea acestui an locul cinci in top dupa volumul primelor brute subscrise.
Politele vandute de companie au totalizat 57,5 milioane de euro in primul semestru, iar Ceraceanu spune ca Asiban s-a pastrat in top cinci datorita subscrierilor peste asteptari din trimestrul trei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO