Bănci și Asigurări

Asigurările de răspundere civilă şi-au pierdut elanul: scădere de 26% în semestrul I

Asigurările de răspundere civilă şi-au pierdut...

Autor: Anelis Baciu

06.10.2013, 20:29 194

Companiile de asigurări au vândut poliţe de răspundere civilă generală în valoare de 198 de milioane de lei (45 milioane de euro) în primele şase luni din acest an, cu 26% mai puţin decât în aceeaşi perioadă din 2012, potrivit datelor Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF). Acesta este unul dintre cele mai mari ritmuri de scădere înregistrate pe diverse clase de asigurări generale în prima jumătate a anului. Scăderea vine în contextul în care asigurările de răspundere civilă generală crescuseră în ultimii ani, astfel că cifrele din prima parte a anului indică o schimbare de tendinţă la nivelul pieţei.

Dacă la sfârşitul primul semestru din 2012 ponderea subscrierilor se situa la circa 8,2%, la finalul lunii iunie a acestui an vânzările de asigurări de răspundere civilă generală înregistrau o cotă de aproximativ 5,8%. Afacerile companiilor de asigurări au crescut în primul semestru al anului cu aproximativ 3%, până la 4,3 miliarde de lei (970 milioane de euro), fiind susţinute în principal de vânzările de poliţe auto obligatorii (RCA) şi de locuinţe. În acelaşi timp, primele brute subscrise pe nişa asigurărilor auto facultative au scăzut cu circa 6%. Cele două clase reprezintă mai mult de jumătate din piaţă.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 07.10.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO