Bănci și Asigurări

Asigurătorii din UNSAR au cedat în reasigurare o treime din primele încasate

Asigurătorii din UNSAR au cedat în reasigurare o treime...

Autor: Anelis Baciu

22.08.2014, 00:01 115
Companiile membre ale UNSAR (asociaţia asigurătorilor locali) au transferat în reasigurare prime în valoare de 507 mil. lei în primele trei luni din acest an, ceea ce înseamnă că mai bine de o treime din încasări au mers la reasigurători, potrivit statisticilor asociaţiei. Primele cedate în reasigurare din perioada ianuarie-martie a acestui an sunt comparabile cu cele înregistrate în acelaşi interval al anului trecut.  Primele din asigurări auto şi cele din poliţele pentru imobile reprezintă cea mai mare parte a cedărilor în reasigurare. Aproximativ 50% din valoarea primelor cedate, echivalentul a 266 mil. lei, au reprezentat transferuri de riscuri asumate în contul poliţelor auto obligatorii (RCA), în timp ce pe segmentul poliţelor împotriva riscurilor catastrofale o cincime din subscrieri au fost cedate în reasigurare. Practic, asigurătorii au păstrat 60% din primele subscrise pe RCA, respectiv jumătate din încasările din riscuri catastrofale. 
 
Pe de altă parte, pe nişa poliţelor auto facultative Casco, asigurătorii au preferat să reţină mai mult din risc şi au cedat în reasigurare numai 64 mil. lei din cele 410 mil. lei, cât au cumulat subscrierile în primele trei luni. Reţinerile proprii ale asigurătorilor au scăzut treptat în ultimii trei ani, ceea ce înseamnă că şi companiile de asigurări au devenit mai reticente în ceea ce priveşte asumarea riscurilor. De exemplu, ponderea primelor cedate către reasigurători se situa la 15%, echivalentul a 1,3 mld. lei, la sfârşitul lui 2010. 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO