Bănci și Asigurări

Asiguratorii vor raporta politele pentru credite dupa 30 martie

16.03.2004, 00:00 19



Calculul retinerii nete pentru asigurarile de risc aferente creditelor de consum si ipotecare va avea in vedere politele incheiate dupa 30 martie, data de la care intra in vigoare noile reglementari, a declarat presedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, Nicolae Crisan.



"Nu puteam sa prevedem ca asigurarile incheiate pana acum sa fie luate in calcul, pentru ca norma s-ar fi aplicat retroactiv. Daca am fi cerut ca limita de expunere sa fie raportata la soldul politelor vandute pana in prezent, am fi oprit activitatea unor societati, care au vandut aceste asigurari fara sa stie ca vor avea o alte reglementari", a explicat Crisan.



Actul normativ adoptat de CSA cuprinde a treia varianta de reglementare, dupa ce primul proiect a fost puternic contestat de societatile de asigurari, iar a doua forma elaborata de CSA a fost modificata pentru a raspunde unor solicitari formulate de Fondul Monetar International.



Normele limiteaza retinerea neta a unui asigurator la o valoare raportata la activul net al companiei. Astfel, valoarea creditelor pentru care societatea s-a angajat sa suporte pierderile in cazul in care imprumutatul are intarzieri la plata nu poate depasi mai mult de 12 ori nivelul activului net.



Potrivit lui Crisan, daca erau contabilizate incasarile din politele de credit de pana la 30 martie, o serie de societati, in principal Asiban si BCR Asigurari, ar fi raportat depasirea pragului maximal si ar fi fost nevoite sa stopeze colaborarea cu bancile in domeniul creditului ipotecar si de consum.



In acelasi timp, veniturile obtinute de societatile de asigurari din acoperirea riscului pentru creditele de consum si cele ipotecare vor reprezenta cel mult 25% din totalul primelor nete subscrise la toate clasele de asigurari generale, portofoliul urmand sa fie analizat trimestrial.



Pana in prezent, companiile de asigurare au acoperit riscul de neplata pentru credite de ipotecare si imprumuturi de consum in valoare de peste 40.000 de miliarde lei, a mentionat Crisan. Aceasta suma este sensibil apropiata de volumul maximal, reprezentand de 12 ori activul net la nivelul intregii piete a asigurarilor.



Societatile care dupa 30 martie vor depasi aceasta limita vor fi nevoite sa reasigure riscurile suplimentare pe piata interna sau internationala.



De asemenea, CSA a stabilit, la recomandarea expertilor FMI, ca expunerea pe un debitor nu poate trece de 5.000 de euro in cazul creditelor de consum si 50.000 de euro pentru imprumuturile imobiliare. Limitarea expunerii vizeaza doar retinerea neta (obligatia asumata exclusiv de compania de asigurare, fara reasigurare).



Crisan spune ca norma a fost necesara pentru a raspunde unei situatii conjuncturale, determinata de explozia de anul tgrecut a creditului pentru populatie. Forma reglementarii nu corespunde cu directiva europenaa in domeniu, care presupune infiintarea unui fond special pentru asiguratorii care practica acest tip de polite.



"Nu puteam sa cerem societatilor de asigurari romanesti sa constituie fiecare un fond de trei milioane de euro, asa cum prevede directiva UE. Oricum, aceste norme au un caracter temporal, iar limitarea va fi valabila atat timp cat se pastreaza in vigoare normele BNR privind creditele pentru populatie", a adaugat Crisan.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO