Bănci și Asigurări

ATE-Grecia vaneaza bancheri de lux pentru Mindbank

ATE-Grecia vaneaza bancheri de lux pentru Mindbank

Click pentru imaginea marita

25.09.2006, 19:49 212

ATE Bank, noul proprietar al Mindbank - una dintre cele mai mici banci de pe piata, a inceput procesul de head - hunting (recrutare) pentru pozitia de CEO, ce va avea mandatul sa construiasca rapid o banca de nisa.
Olandezul Anthony Van der Heijden, fost presedinte al ING Bank Romania si al Bancii Tiriac, si italianul Salvatore Candido, fostul sef al reprezentantei Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare la Bucuresti, sunt in capul listei, care mai contine si numele unor bancheri din conducerea Raiffeisen, au declarat pentru ZF surse apropiate procesului.
Salvatore Candido a confirmat pentru ZF ca a fost contactat prin intermediari de oficialii ATE Bank pentru discutii.
"Va pot spune ca acum sunt in proceduri pentru a pleca din structurile BERD. Bankingul este businessul meu, iar Romania este o piata pe care o cunosc bine. Am si fost in conducerile unora dintre banci, cum este cazul Alpha Bank Romania. Am fost contactat nu prin oficialii bancii, ci prin intermediari. Oricum, vom mai discuta, eu sunt deschis discutiilor pentru ca stiu bine spatiul bancar din aceasta parte a Europei", spune Salvatore Candido.
"Voi vedea ce vor ei, iar eu o sa le spun ce-mi doresc eu si vom vedea la ce intelegere ajungem", mai spune Candido.
Contactat de ZF, Anthony Van der Heijden a raspuns sec: "Cand voi avea noutati pe acest subiect, va voi anunta".
ATE Bank a achizitionat in vara pachetul majoritar al Mindbank, banca cu o cota de piata de 0,27%, si are planuri mari pentru a capitaliza institutia de credit si de a-i extinde operatiunile in special pe nisa reprezentata de piata finantarilor pentru fermieri si mediul rural.
Grupul elen se pregateste sa opereze prima majorare de capital de 20 mil. euro, iar in paralel a demarat procedurile pentru selectarea top managementului. "Pentru pozitia de CEO al Mindbank sunt vizati in procesul de recrutare asa-numitii "bank builders" (oameni care au creat banci - n.r.) si profesionisti cu experienta puternica la nivel local", afirma sursele apropiate ATE Bank.
Campania de recrutare pentru pozitiile de top management este coordonata de catre Michael Hadjipavlou, CEO al Deloitte Grecia, consultant angajat de catre ATE Bank, iar la nivel local de catre casa de investitii Capital Partners.
Potrivit surselor citate, reprezentanti din conducerea ATE Bank urmeaza sa se intalneasca in saptamanile urmatoare cu Salvatore Candido si cu Anthony Van der Heijden.
Olandezul Van der Heijden, 62 de ani, este acum director al companiei de consultanta XYZ Partners, dar are reputatia de a fi construit, respectiv redresat, doua banci in Romania. In urma cu 12 ani, punea bazele ING Bank in Romania, unde a ramas pana in 1999. In perioada 1999 - 2003, adus de Ion Tiriac, Van der Heijden a fost cel sub conducerea caruia Banca Tiriac s-a redresat.
ATE, a cincea banca din Grecia dupa valoarea de piata, a preluat 57,13% din Mindbank, pentru care a platit circa 36 mil. euro. Grecii urmeaza sa ajunga la 70% prin preluarea a inca 5% din pachetul UCECOM si a altor 8% de la actionari reprezentati de Teodor Dragan, presedintele UCECOM. Planul de afaceri al ATE este de a extinde reteaua in primul an dupa preluarea bancii cu 20 de unitati, de la 12 cate sunt in prezent.
Mindbank este printre primele banci cu capital privat infiintate in Romania dupa 1990. Mindbank a avut in 2005 un profit net sub 2 mil. euro, la active bancare de 79,2 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO