Bănci și Asigurări

Austriecii de la Erste fac o ofertă de 14 milioane de euro pentru ultimii minoritari de la BCR

Austriecii de la Erste fac o ofertă de 14 milioane de euro pentru ultimii minoritari de la BCR

Autor: Roxana Pricop

08.02.2012, 00:06 2256

Grupul austriac Erste Bank, acţionarul majoritar al BCR cu 89,12% din capital, a făcut o ofertă de cumpărare ultimilor acţionari minoritari ai băncii la un preţ de 1,09 lei pentru fiecare acţiune BCR, valoarea totală a ofertei ridicându-se la 62 mil. lei (14,3 mil. euro).

Preţul propus minoritarilor este apropiat de cel pe care grupul austriac l-a oferit pentru achiziţia participaţiilor de circa 30% din capitalul BCR deţinute de cele cinci SIF-uri, de circa 1,0385 lei pentru acţiunile de dinaintea majorării de capital din aprilie 2011. SIF-urile au mai primit în plus şi acţiuni Erste Bank, numerar până la limita de 123,6 milioane de lei.

Un preţ asemănător a oferit Erste şi în septembrie 2010, la anterioara ofertă de cumpărare făcută minoritarilor. Atunci Erste a propus un preţ de 14,03 lei/titlu, dar la acel moment valoarea nominală era de 1,3 lei/acţiune. În aprilie 2011 valoarea nominală a fost diminuată la 0,1 lei/acţiune, iar numărul de titluri a fost multiplicat cu 13, astfel că dacă Erste ar fi oferit în acest an aceeaşi valoare din 2010, preţul ar fi fost de aproape 1,08 lei/acţiune.

Oferta de cumpărare a început pe 6 februarie şi se va încheia pe 24 februarie, iar printre acţionarii minoritari se află angajaţi ai BCR, societăţile Actinvest, Carina Import Export, fondul mutual Certinvest Dinamic.

Un acţionar individual important este Nicolae Dă­nilă, fost preşedinte al băncii, actualmente membru în Consiliul de Administraţie al BNR, şi care deţinea, conform ultimelor date publicate, 1.369.942 ac­ţiuni. Dănilă nu s-a arătat interesat de precedentele ofer­te ale Erste şi şi-a păstrat acţiunile. Rămâne de văzut dacă de data aceasta le va vinde. El ar încasa aproape 1,5 mil. lei (348.837 euro).

În perioada următoare, din acţionariatul BCR vor mai ieşi SIF Muntenia şi SIF Banat-Crişana, care au anunţat recent că au decis să mai cedeze o parte din titluri către Erste, în baza acordului agreat în luna septembrie. Celelalte două SIF-uri, Moldova şi Transilvania, au vândut încă de anul trecut întreaga participaţie deţinută la BCR, respectiv câte 6% din BCR. Singurul SIF care nu dă semne că se grăbeşte să iasă din acţionariatul BCR este SIF Oltenia, care a ajuns în prezent la o participaţie de 6,5% după ce a subscris la o majorare de capital.

Recent, unul dintre acţionarii minoritari ai BCR, avocata Ioana Sfî­rîia­lă, a cerut în instanţă ca Erste Bank să respecte prevederile contractuale de listare a BCR la BVB, termenul de judecată fiind stabilit pentru 7 septembrie. Ea a înaintat pe 10 ianuarie 2012 o acţiune în care cheamă în judecată pe Erste Group Bank AG, EGB Ceps Holding GMBH şi BCR prin care cere ca instanţa să-i oblige, în solidar, pe pârâţi să respecte prevederile privind listarea băncii asumate în contractul de privatizare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO