Bănci și Asigurări

AVAB - o afacere pentru asiguratori

09.12.2002, 00:00 146

Agentia pentru Valorificarea Activelor Bancare a cerut tuturor debitorilor sai sa-si asigure bunurile, ceea ce reprezinta pentru companiile de asigurari generale o afacere de cel putin 5 milioane $.
"AVAB, care detine in portofoliul sau garantii aferente creditelor preluate, a solicitat debitorilor sa asigure bunurile aflate in garantie pe perioada cel putin egala cu perioada de plata a garantiei si la o valoare cel putin egala cu cea stabilita prin raportul de evaluare sau contractul de garantare", afirma reprezentantii Agentiei.
AVAB va accepta polite doar de la anumite societati de asigurare agreate. "Vom lua primele zece companii de asigurari ca putere financiara de pe lista Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor", a spus Ionel Blanculescu, directorul AVAB. El nu a precizat daca va mai fi facuta o selectie dintre primele zece si nici in ce consta criteriul "puterea financiara".
Acum sunt asigurate bunuri de 2109 miliarde lei si urmeaza sa intre in asigurare bunuri de 325 miliarde lei, adica, in total,  2434 mld.lei (72 mil. $). AVAB are in portofoliu creante la valoare nominala de 43.000 miliarde lei, care actualizate in dolari ajung la cateva miliarde $. Insa nu toate creantele sunt garantate de bunuri sau echipamente.
"Intre cele 43.000 miliarde exista si credite fara garantii", a spus Blanculescu.
La o valoare minima de 2 miliarde $ a bunurilor care trebuie asigurate, rezulta un volum de prime pentru companiile de asigurari de circa 5 mil. $.
"Cotatiile de prima depind foarte mult de starea bunurilor sau a echipamentelor, de domeniul de activitate al companiei sau chiar si de volumul de plasament al riscurilor", afirma un expert de pe piata asigurarilor. La cladiri industriale cotatia de prima este intre 0,1-0,25%, iar pentru bunuri sau echipamente 0,15-0,4%. La o medie globala de 0,25% si bunuri asigurate de 2 mld. $, rezulta primele de 5 milioane $. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO