Bănci și Asigurări

Banca Internaţională de Investiţii, unde statul român este acţionar, a încheiat 2021 cu profit net de 7,9 mil. euro, plus 8% an/an. Activele băncii au crescut cu peste 10%, la 1,8 mld. euro

Banca Internaţională de Investiţii, unde statul român...

Autor: Cristina Bellu

07.02.2022, 09:23 320

Banca Internaţională de Investiţii (IIB), fondată în 1970 de mai multe state printre care şi România, a raportat pentru 2021 profit net de 7,9 mil. euro, în creştere cu 8% faţă de acelaşi indicator din 2020, evoluţie înfluenţată în principal de creşterea venitului din activităţile de bază.

La 31 decembrie 2021, volumul total al activelor instituţiei bancare a fost de 1,8 miliarde euro, cu o creştere de peste 10% faţă de 2020, arată datele transmise luni de reprezentanţii băncii.

“Factorul determinant al creşterii activelor a fost prelungirea sprijinului prin împrumuturi şi investiţii oferite de către bancă statelor sale membre, incluzând acorduri ce au vizat redresarea economică în vederea depăşirii consecinţelor negative ale pandemiei”, notează raportul băncii.

Portofoliul net de credite a crescut cu peste 16% şi a atins valoarea de 1,2 miliarde euro. Astfel, un indicator cheie al strategiei curente stabilit pentru finalul acestui an a fost deja atins cu un an înainte de termen. În acelaşi timp, procentul de proiecte implementate în interesul acţionarilor europeni a depăşit 58%, iar procentul de credite sindicalizate cu participarea IIB a atins valoarea de 28% din totalul portofoliului de credite.

Volumul total al investiţiilor pe termen lung al băncii a atins 1,1 miliarde euro la 31 decembrie 2021, din care 1,03 miliarde euro au fost emisiuni de obligaţiuni.

“Declaraţia ratingurilor de credit pe termen lung ale băncii la nivelul “A”, poziţionarea de succes în comunitatea globală financiară şi creşterea continuă a încrederii investitorilor internaţionali au permis atragerea cu succes a volumului necesar de investiţii în termeni favorabili, în ciuda condiţiilor dificile ale pieţei pe tot parcursul anului 2021”, spun reprezentanţii băncii.

În total, banca a emis 7 obligaţiuni în diferite valute ale statelor membre în cadrul programului MTN, înregistrate la Bursa de Valori din Dublin.

În luna martie a anului raportat, pentru prima dată în istorie, instituţia a intrat în zona ratelor negative pentru investiţiile sale pe termen lung, consolidându-şi succesul cu cinci plasamente ulterioare în timpul anului.

Mai mult, anul 2021 a fost marcat de emiterea obligaţiunilor în euro cu o maturitate record istorică a băncii din ultimii 20 de ani.

În lunile martie şi august, agenţiile de rating S&P Global şi respectiv Fitch, au declarat un rating “A–“ pe termen lung al IIB cu o perspectivă stabilă, iar în octombrie, Agenţia Rusă de Rating de Credit Analitic (ACRA) a anunţat confirmarea nivelului de rating “A” a investiţiilor internaţionale ale IIB, precum şi la nivelul naţional de rating "AAA" (RU).

“Rezultatele anului trecut vor asigura un nou impuls puternic dezvoltării viitoare a băncii şi ne vor permite să atingem obiective ambiţioase în perioadele viitoare”, concluzionează Nikolay Kosov, Preşedintele Consiliului de Administraţie al IIB.

Banca Internaţională de Investiţii (BII) a fost fondată în 1970. În prezent, acţionarii băncii sunt Bulgaria, Cuba, Cehia, Ungaria, Mongolia, România, Rusia, Slovacia şi Vietnam. Banca a trecut printr-un proces major de modernizare începând cu finalul anului 2012 şi are rating S&P A– (perspectivă stabilă), rating Moody’s A3 (perspectivă stabilă), rating Fitch A–, rating ACRA A (perspectivă stabilă).

 
 
 
 
 
 


 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO